Hlavní obsah

OBRAZEM: Výstava 100 let českého hokeje v Národním muzeu

Jirka G. NovákSport.cz

Na den přesně před 100 lety byl založen Český hokejový svaz (ČSLH), jehož reprezentanti přinesli českým fanouškům během uplynulého století spoustu neobyčejných zážitků a vítězné radosti. Po oficiálních oslavách ČSLH v podobě hokejové exhibice legend a založení Síně slávy, připomíná toto kulaté výročí populárního českého také výstava v Národním muzeu v Praze.

Článek

"Hokej je vskutku naším sportem národním a velmi populárním. Úspěchy českého a dříve československého hokeje pomohly otevřít bránu do světa celému našemu státu. Proto jsme se rozhodli pro výstavu v Národním muzeu," uvedla představitelka Národního muze Doc. PhDr. Marie Dufková, CSc.

Medaile českých hokejistů z mistrovství světa a olympiád foto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Návštěvníci nepříliš rozsáhlé výstavy mohou na ochozu druhého patra Národního muzea shlédnout kromě fotografií a originálních textových materiálů i řadu zajímavých relikvií.

Dres Jana Havla z MS 1969 s přelepenou hvězdičkou ve znaku foto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Například skleněného slona coby maskota olympijského týmu v Naganu, medaile našich reprezentantů, dres Jana Havla s přelepenou hvězdičkou na státním znaku z roku 1969, nebo transparent českých emigrantů z MS 1983 namířený proti Rusům.

Transparent českých emigrantů z MS 1983foto: Sport.cz/Jirka G. Novák

K vidění jsou i součásti výstroje dokumentující, jakým vývojem z hlediska materiální vybavenosti hokej prošel.

Hokejová výstroj z minulého stoletífoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Výstava Století českého hokeje bude otevřena 12. prosince a potrvá až do 15. března 2009. "Výstavy o hokeji proběhly v Národním muzeu už v minulosti. A v 80. letech byly dokonce v tehdejším Muzeu tělovýchovy poprvé v Československu představeny i exponáty z NHL," prozradil vedoucí oddělení dějin tělesné výchovy a sportu Národního muzea Vojtěch Scheinost.

Reklama

Související témata: