Hlavní obsah

Český obránce Štich byl nejtrestanějším hráčem juniorského MS

OTTAWA

Český obránce David Štich se stal nejtrestanějším hráčem mistrovství světa hokejistů do dvaceti let v Ottawě. V nedělním zápase o konečné páté místo proti Spojeným státům americkým dostal zadák týmu zámořské juniorské QMJHL Saint John 52 trestných minut a celkově jich nasbíral osmapadesát. Vyrovnal se tak v bilanci na jednom turnaji na druhém místě Rusovi Alexandru Svitovovi z roku 2001. Rekordmanem je český útočník Petr Čajánek; současný hráč Dynama Moskva inkasoval v roce 1995 celkem 68 trestných minut.

Článek

Produktivitu turnaje v Ottawě vyhrál Kanaďan Cody Hodgson, který nasbíral v šesti zápasech 16 bodů a s jedenácti asistencemi byl i nejlepším střelcem turnaje.

První tři místa v kanadském bodování obsadili mistři světa. Druhý skončil s 15 body John Tavares a tento favorit na jedničku letošního draftu NHL se s osmi góly podělil o prvenství v tabulce střelců s Rusem Nikitou Filatovem. Třetí místo v produktivitě obsadil Jordan Eberle. Hrdina dramatického semifinále s Ruskem si připsal 13 bodů za šest branek a sedm přihrávek.

Káňa získal devět bodů

Z českých hokejistů skončil osmý vítkovický útočník Jan Káňa, který v šesti zápasech získal devět bodů a s šesti trefami se podělil o čtvrté místo mezi kanonýry. Ondřej Roman nasbíral osm bodů za čtyři góly a stejný počet asistencí, čímž se zařadil na 14. místo.

Roman zůstane i po šampionátu v zámoří. Vítkovický útočník se rozhodl vrátit do celku Spokane Chiefs do juniorské WHL. Z Vítkovic míří do stejné soutěže do týmu Portland Winter Hawks brankář Tomáš Vošvrda, který v minulé sezoně hrál za Medicine Hat.

Nejproduktivnějším obráncem šampionátu byl Kanaďan P.K. Subban, jenž v šesti zápasech zaznamenal devět bodů za tři branky a šest asistencí. Subban byl s 12 kladnými body i nejlepší v účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách.

Mezi brankáři se mohl pochlubit nejvyšší úspěšností zákroků 94,29 procenta Švéd Jakob Markström. Nejnižší průměr 1,47 inkasované branky na zápas měl Fin Juha Metsola. Čisté konto udrželo na šampionátu pět gólmanů - Markström, Čech Dominik Furch, Chet Pickard z Kanady, Američan Thomas McCollum a Timo Pielmeier z Německa.

Reklama

Související témata: