Hlavní obsah

Obrovská solidarita! Českému hokejistovi bojujícímu s rakovinou pomáhají i vítěz prudktivity NHL s Voráčkem

Praha

Obrovskou vlnu solidarity vyvolává mezi lidmi příběh dvacetiletého hokejisty Ondřeje Buchtely, jemuž se před dvěma měsíci obrátil život vzhůru nohama, když mu lékaři diagnostikovali vzácný zhoubný nádor na srdci, který následně zasáhl i obě plíce. Před týdnem blízcí někdejšího mládežnického reprezentanta a dnes kmenového hráče Liberce založili transparentní účet „Pomoc pro Ondru“, na který může kdokoliv přispět nejen na lékařské potřeby pro rodáka z Ústí nad Labem. Před úterním polednem bylo na účtu téměř 2,8 milionu korun.

Foto: Sport.cz

Ondřej Buchtela je odkázaný na vozík.

Článek

„Jako přátelé si přejeme, aby měl Ondra ten největší komfort. Proto bychom rádi pomohli v tom, aby se vybrané peníze vynaložili nejen na lékařské potřeby, lékaře a zdravotnické pomůcky, ale taky na jeho plány a sny. Na to, aby si mohl život užívat na sto procent, ačkoliv je teď omezený," uvedla Pavla Zbíralová, iniciátorka sbírky.

Léčba pro vzácný sarkom na srdečním svalu není, proto rodina a nejbližší Buchtely zkoušejí najít odborníka v cizině, jestli by mladému hokejistovi nedokázal pomoct. „Hledáme kontakty na lékaře ze zahraničí, kteří by si s Ondřejovou diagnózou věděli rady, nebo dali zase jiný názor než naši doktoři," uvedla pro Nova Sport hokejistova přítelkyně Anna Hrbková.

Na léčbu Ondřeje Buchtely můžete přispět na tomto účtu:
Číslo účtu: 123-0762430277/0100
IBAN pro zahraniční platbu: CZ79 0100 0001 2307 6243 0277
SWIFT kód: KOMBCZPPXXX

A lidem nejen v hokejovém prostředí není Buchtelův osud lhostejný. Český hokej přes Nadační fond Ivana Hlinky zaslal do sbírky 200 tisíc korun, pěti tisíci dolary (zhruba 117 tisíc korun) přispěl forvard Bostonu David Krejčí, 100 tisíci korunami útočník Philadelphie Jakub Voráček. Částky v řádu desetitisíců korun zaslali i další hokejisté; například Tomáš Plekanec, Ondřej Palát, Petr Vampola nebo Juraj Valach.

Další hráči jako Patrik Bartošák, David Kaše, Alexander Salák, Jakub Lauko, Michal Neuvirth, Martin Kaut, Tomáš Plekanec a mnoho dalších se pak rozhodli dát do dražby své hrané dresy, hokejky, masky a jiné hokejové věci.

Útočník Vegas Tomáš Nosek vydražil za pět tisíc dolarů (zhruba 117 tisíc korun) puk, kterým skóroval ve třetím finále Stanley Cupu 2018 proti Washingtonu. Někdejší fotbalový brankář Petr Čech zase vydražil za 33 tisíc korun své podepsané hrané rukavice.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Auction!!! I would like to ask you please for your help for Ondrej Buchtela. Ondrej is czech hockey player who has been diagnosed with rare heart cancer. I can’t imagine what he is going through... I decided to start an auction here in comments. The highest bid will recieved this signed puck. I scored a goal with it in game 3 of Stanley cup final. I will donate the money to Ondrej for his treatment! Starting bid $250. Auction will end on Monday 12pm! Thank you and let’s help Ondrej!!! Rad bych Vas poprosil o pomoc pro Ondru Buchtelu. Ondra je mlady cesky hokejista, kteremu byla nalezena vzacna rakovina srdce. Nedokazu si ani predstavit, cim si Ondra prochazi... Proto jsem se rozhodl usporadat aukci tady v komentarich. Vitez ziska tento podepsany puk, se kterym jsem dal gol ve 3.zapase finale Stanley cupu. Aukce zacina na 250 dolarech( po aukci prevedu do czk)a potrva do pondeli 21:00. Vitezek z aukce pujde na lecbu. Dekuju moc a pojdme pomoci Ondrovi!!! @ondrej_buchtela

Příspěvek sdílený Tomas Nosek (@noseto19),Čec 10, 2020 v 9:52 PDT

V úterý pak hokejový Liberec oznámil, že díky obránci Bílých Tygrů Ladislavu Šmídovi se do pomoci Buchtelovi zapojili i Jiří Hudler nebo jedna z nevětších současných hokejových hvězd Leon Draisaitl, jenž v aktuálním ročníku NHL získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže.

Šmíd do dražby věnoval svou podepsanou hokejku z minulé sezony. Hudler s německým útočníkem Edmontonu Draisaitlem dali do aukce své originální hrané podepsané dresy. Jejich vyvolávací cena startuje na 2 500 korunách, aukce končí v sobotu 25. července ve 20 hodin.

Reklama

Související témata: