Hlavní obsah

Říhův odchod zasáhl ruské legendy: Teď je nás o jednoho pozoruhodného odborníka méně

Moskva/Praha

Úterní zpráva o úmrtí českého trenéra Miloše Říhy staršího zasáhla celou hokejovou Evropu. Nad ochodem jedenašedesátiletého kouče truchlí i v Rusku, kde přerovský rodák trénoval osm let a za tu dobu se tam vypracoval v jednoho z nejrespektovanějších a nejuznávanějších hokejových stratégů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Říha.

Článek

Nový ročník Kontinentální hokejové ligy začíná už ve středu zápasem CSKA Moskva s Kazaní a vedení soutěže vpředvečer startu oznámilo, že umožní všem zúčastněným klubům držet před duely minutu ticha na Říhovu počest.

„Kontinentální hokejová liga vyjadřuje v souvislosti se smrtí Miloše Říhy upřímnou soustrast. KHL nebude mít námitky, pokud kluby před zápasem zorganizují na počest trenéra minutu ticha," uvedla tisková služba ligy.

Bývalý prezident KHL Alexandr Medveděv označil zprávu o smrti někdejšího trenéra Spartaku Moskva, Mytišči, Petrohradu, Omsku a Slovanu Bratislava v KHL za šokující. „Všichni čekali, že bude trénovat dál. Byl to vášnivý člověk, což mu pomohlo motivovat hráče. Ano, někdy byl velmi impulzivní, nekompromisní, ale jen proto, že chtěl, aby jeho týmy předvedly maximum," prohlásil Medveděv pro ruský Sport-Express.

„Tito lidé vždy zůstanou v naší paměti jako příklady nezištného přístupu k jejich práci. Miloval hokej. Nemiloval sebe v hokeji, ale hokej v sobě," dodal bývalý šéf nadnárodní ligy.

Říha byl v roce 2011 vyhlášen nejlepším trenérem KHL, když senzačně dovedl podceňovaný Atlant Mytišči až do finále Gagarinova poháru. Tam jeho tým nestačil na Ufu vedenou Vjačaslavem Bykovem, který v té době zároveň koučoval ruský národní tým.

„Často jsme spolu po zápasech mluvili, byl to otevřený, inteligentní a zajímavý člověk. Ne každý trenér se dokáže přizpůsobit v cizí zemi, naučit se jazyk. Miloš ukázal, že to jde s velkou profesionalitou," řekl Bykov pro ruský server Championat.

„Vždycky byl mimořádnou individualitou – impulzivní a naprosto oddaný své práci, které zasvětil celý život. Měl duši dobyvatele, který se tváří v tvář těžkostem nikdy nevzdával," uvedl Bykov, jenž se coby útočník stal dvakrát olympijským vítězem a pětkrát mistrem světa. Jako kouč pak sbornou dovedl ke dvěma titulům mistrů světa a s Ufou a Petrohradem slavil zisk Gagarinova poháru.

Foto: www.khl.ru

Ruský trenér Vjačeslav Bykov

Říhovo úmrtí šokovalo i dalšího uznávaného trenéra Olega Znaroka, jenž s Rusy vyhrál v roce 2014 MS v Minsku a přede dvěma lety i zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. „S Milošem jsme vždy komunikovali velmi srdečně, byli jsme přátelé. Nebyl jako kdokoli jiný; byl emotivní, temperamentní, cílevědomý. Proti jeho týmům se hrálo těžce, vždycky jste museli být připravení, že budou hrát od první do poslední sekundy," řekl současný kouč moskevského Spartaku, kde Říha v minulosti působil čtyři roky jako hlavní trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oleg Znarok na střídačce ruské reprezentace během MS 2015 v Praze.

„Pod Říhou hokejisté hráli s plameny v očích. Je to velmi smutná zpráva. Jménem celého trenérského týmu Spartaku vyjadřuji upřímnou soustrast rodině a kamarádům Miloše Říhy. V naší profesi je teď o jednoho skutečně pozoruhodného odborníka méně. Budu si ale pamatovat ty minuty a hodiny, které jsme spolu strávili," uzavřel Znarok, jenž KHL jako trenér opanoval dvakrát s moskevským Dynamem a jednou s Petrohradem.

Reklama