Hlavní obsah

Zemřel trenér Říha

Praha

Ve věku 61 let zemřel hokejový trenér Miloš Říha. V poslední době měl velké zdravotní problémy, kvůli nimž byl v předešlých dnech hospitalizován v IKEMu. Zprávu potvrdil český hokejový svaz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zesnulý Miloš Říha

Článek
Fotogalerie

Říha vedl v minulosti českou hokejovou reprezentaci, působil v řadě klubů v ČR, Rusku a také na Slovensku.

„HC Slovan Bratislava přijal s hlubokým zármutkem zprávu o smrti českého trenéra Miloše Říhy. Rodák z Pardubic nás po těžké nemoci navždy opustil dnes ve věku 61 let v pražské nemocnici. Miloš Říha spojil svoji bohatou a úspěšnou trenérskou kariéru i s HC Slovan Bratislava. V našem klubu se zařadil k nejúspěšnějším trenérům v novodobé historii, když se radoval ze dvou mistrovských titulů,“ potvrdil smutnou událost HC Slovan Bratislava, který český kouč trénoval.

Říha byl přibližně před dvěma týdny hospitalizován v Institutu klinické a experimentální medicíny v pražské Krči. „O jeho hospitalizaci jsme věděli, zpráva o jeho smrti nás ovšem překvapila a zarmoutila," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„Český hokej v něm ztrácí velmi výraznou osobnost, někdejšího výborného hráče a později úspěšného trenéra, který se dokázal prosadit nejen doma, ale i v zahraničí. Čest jeho památce!"

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Jsou věci, které se nám říkají hodně těžko 💔 Odpočívejte v pokoji, pane trenére 😭

Příspěvek sdílený Česká hokejová reprezentace (@narodnitym),Zář 1, 2020 v 4:49 PDT

Ještě v roli kouče národního týmu byl Říha loni náhle hospitalizován během přípravného kempu před MS na Slovensku. Vedení reprezentace tehdy jeho dvoudenní pobyt v nemocnici obšírněji nekomentovalo a Říha poté na šampionátu v Bratislavě dovedl tým ke čtvrtému místu.

S hokejem začal v Přerově

Říhova hráčská kariéra začala v roce 1975 v Přerově, poté hrál postupně za Duklu Jihlava, Vítkovice, Gottwaldov, Zetor Brno a Hodonín. Zde také začal trenérskou kariéru. Přes Přerov, Pardubice, Karlovy Vary a Slovan Bratislava se dostal do ruských klubů, kde působil v Chimiku Voskresensk, Spartaku Moskva, Mytišči, Petrohradu a Omsku. Poté se vrátil opět do Česka, kde vedl Pardubice, po třech sezonách v Bratislavě se stal koučem české hokejové reprezentace. Novou sezonu měl opět zahájit na Slovensku.

Miloš Říha získal v letech se Slovanem v letech 2002 a 2005 titul mistra Slovenska. V letech 2018-2020 byl trenérem národního mužstva České republiky, které pod jeho vedením vybojovalo čtvrté místo na mistrovství světa na Slovensku.

Záznam: Přílet českých hokejistů z MS v BratislavěVideo: Sport.cz

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko