Hlavní obsah

Vítkovice míří pod Alpy na prestižní klání. V Davosu hrají slavný Spengler Cup

PRAHA

Start na historickém turnaji se blíží. Vítkovice se mezi svátky představí na Spengler Cupu. Hokejové klání v Davosu, které patří mezi nejprestižnější na světě, zažije na vlastní kůži i český vicemistr. Od pondělí se hraje 85. ročník. Podnik se koná ve dnech 26. až 31. prosince ve Vaillant Areně v Davosu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Mojmír Trličík (uprostřed) na střídačce Vítkovic. Místo extraligy hráči i trenéři poznají atmosféru Spengler Cupu.

Článek

„Jednoznačně jde o prestiž. Turnaj se vysílá v Kanadě, Švýcarsku, Rusku. Eurosport ho přenáší do dalších zemí. Je velká čest se účastnit tohoto turnaje,“ pověděl pro klubový web František Černý, prezident klubu.

Před třiceti lety Černík poznal výjimečnou atmosféru turnaje, tehdy s Vítkovicemi zavítal do Švýcarska jako hráč. „Kdo to nezažil na vlastní kůži, tak to nepochopí, co se děje v Davosu mezi svátky. Jsem strašně rád, že tam po letech bude zase klub od nás, z Ostravy, Vítkovice,“ je spokojený bývalý československý reprezentant, který místo dresu navlékne na turnaji oblek.

Na ledě se ukáží jiní. Také urostlý obránce Marek Malík, který má bohaté zkušenosti i z NHL. „Těším se. Je to jediný turnaj s tak velkou historií, tudíž jde o velkou prestiž,“ uvědomuje si zadák, který se se spoluhráči na úvod ve skupině poměří s Kanadou, poté s domácím Davosem. „Kanada hraje vždy naplno, i když nevím, v jaké sestavě přijede. A Davos to je evropská špička,“ říká Malík, který nechce mluvit o cílech. „Hlavní je zahrát si kvalitní hokej, odevzdat maximum a nasbírat zkušenosti.“

Startovat na tomto turnaji je velkou ctí, říká Trličík

Na vše budou ze střídačky dohlížet trenéři. I pro ně je Spengler Cup výzvou, ale také odměnou. „Na prvním místě to je hlavně pocta. Na tento turnaj se nemůžete přihlásit nebo kvalifikovat. Lze se tam dostat jen díky pozvánce pořadatelů, kteří vybírají z velkého množství skvělých týmů. Pro nás je start na tomto turnaji velkou ctí,“ přiznává kouč Mojmír Trličík, který prožíval zápasy už i na střídačce při olympiádě a na mistrovství světa. Teď ho čeká premiéra na prestižním klání v Davosu.

„Konfrontace s výbornými týmy nás každého posune vpřed. Spengler Cup je určitě nejprestižnější, nejslavnější a nejlepší hokejový turnaj světa, ale srovnávat jej s olympiádou nejde,“ přiznává vítkovický kouč.

Ale proč neuspět pod vrcholky Alp...

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Rakousko dnes 17 : 10
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín