Hlavní obsah

Rozhodnuto. Olympijský hokejový turnaj bude místo Novy vysílat Česká televize

Aktualizováno

Čeští hokejoví fanoušci olympijský turnaj ze Soči na televizních obrazovkách uvidí. Práva na očekávaný turnaj odkoupila od stanice Nova Česká televize, která to dnes sdělila na svých oficiálních stránkách. Česká televize i skupina Nova uzavřely rozsáhlejší programovou dohodu, která se kromě hokeje týká i výměny práv za filmy a seriály.

Robert Záruba a spol. budou vysílat olympijský turnaj.

Článek

Česká televize tak již vlastní práva na všechny sporty, které se v Soči uskuteční.

Vysílací práva na hokejový turnaj získala v loňském roce televize Nova, která však před měsícem oznámila, že přímé přenosy ze Soči vysílat nebude. Práva od Novy dnes získala Česká televize, která bude mít poprvé v historii studio přímo v dějišti her.

Hokejový turnaj byl součástí významnější dohody mezi Novou a Českou televizí. Obě stanice společně uzavřely programovou dohodu. Výměnou za hokejový olympijský turnaj skupina Nova získala od České televize práva na úspěšné české filmy jako Snowboarďáci, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a seriál Chalupáři, z nichž některé ještě nevysílala.

"Tato programová spolupráce nás velmi těší. Vzhledem k tomu, že nově získané filmy zcela zapadají do našeho programového plánu na příští rok, jsme tento návrh přijali," vysvětlil Christoph Mainusch, generální ředitel skupiny Nova.

Vysílací práva na některé filmy získala i veřejnoprávní televize. "Jsem rád, že k této dohodě došlo. Vedle převzetí vysílacích práv k olympiádě zahrnuje dohoda i další oblasti programové spolupráce. Máme možnost nabídnout i vysílání takových filmů, jako je například Občan Havel nebo Českými lvy oceněný film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále," prohlásil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Veřejnoprávní stanice vysílá olympijský hokejový turnaj od roku 1956, kdy se uskutečnily hry v italské Cortině d'Ampezzo. Od té doby diváci nemohli sledovat turnaje v přímých přenosech pouze v letech 1960 a 1980. Nejpamátnějším olympijským turnajem zůstává japonské Nagano, v němž Češi porazili ve finále Rusko.

Boj o hokejové olympijské zlato v Soči začíná 12. února duelem Česko - Švédsko.

Reklama

Související témata: