Hlavní obsah

V nominaci Švédska je jediný hráč z Evropy, pojede i veterán Alfredsson

Stockholm

Trenér hokejistů Švédska Pär Marts má v nominaci na únorové olympijské hry v Soči s výjimkou útočníka Jammieho Ericssona ze Skeleftey výhradně hráče ze zámořské NHL. Mezi nimi je i jeden úplný nováček - pětadvacetiletý forvard Carl Hagelin z New Yorku Rangers. Švédové budou 12. února prvním soupeřem Česka v základní skupině C.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Švédský útočník Blues Alexander Steen (vlevo) v duelu se San Jose.

Článek

Největší zastoupení ve výběru má s šesti hráči Detroit a mezi mimi je i jednačtyřicetiletý útočník Daniel Alfredsson, který se představí na olympijských hrách už popáté. Vedle něj je v současném kádru dalších pět olympijských vítězů z roku 2006. Zlato z Turína mají také brankář Henrik Lundqvist z New Yorku Rangers, bek Niklas Kronwall s útočníkem Henrikem Zetterbergem z Detroitu a dvojčata Daniel a Henrik Sedinové z Vancouveru.

Kouč Marts čtrnácti hráčům řekl už v létě, že mají nominaci jistou. Mezi nimi byl například i gólman Lundqvist. Veterán Alfredsson však nikoliv. "Řekl jsem mu, že musí bojovat o místo jako každý jiný. A on v Detroitu přesvědčil," řekl na tiskové konferenci Marts.

Z loňského kádru z domácího mistrovství světa ze Stockholmu, kde Švédové získali zlato, si Marts vybral osm hráčů. U triumfu byli brankář Jhonas Enroth s obráncem Henrikem Tallinderem z Buffala, další zadák Alexander Edler z Vancouveru a útočníci Loui Eriksson z Bostonu, Gabriel Landeskog z Colorada, bratři Sedinové a Jimmie Ericsson.

Jimmie Ericsson si zahraje s bratrem Jonathanem, obráncem Detroitu. "Jimmie Ericsson je využitelný v různých rolích. Umí hrát v oslabeních i v přesilovkách. Prokázal to i na mezinárodní úrovni," řekl Marts.

Edler je v kádru i přesto, že si ještě bude odpykávat trest na dva zápasy za faul kolenem na kanadského útočníka Erika Staala ze čtvrtfinále MS. Vynechá tak i duel s Českem. Naopak do kádru se nedostali z NHL například beci Victor Hedman z Tampy Bay nebo forvardi Marcus Johansson z Washingtonu, Patric Hörnqvist z Nashvillu, Carl Söderberg z Bostonu nebo Mika Zibanejad z Ottawy.

Švédy čeká v základní skupině také Švýcarsko a Lotyšsko.

Nominace hokejistů Švédska na olympijské hry v Soči (12.-23.února):
Brankáři:
Jhonas Enroth (Buffalo/NHL)
Henrik Lundqvist (New York Rangers/NHL)
Jonas Gustavsson (Detroit/NHL),
Obránci:
Niklas Hjalmarsson
Johnny Oduya (oba Chicago/NHL)
Jonathan Ericsson
Niklas Kronwall (oba Detroit/NHL)
Oliver Ekman-Larsson (Phoenix/NHL)
Henrik Tallinder (Buffalo/NHL)
Alexander Edler (Vancouver/NHL)
Erik Karlsson (Ottawa/NHL),
Útočníci:
Daniel Alfredsson
Henrik Zetterberg
Johan Franzén (všichni Detroit/NHL)
Daniel Sedin
Henrik Sedin (oba Vancouver/NHL)
Patrik Berglund (St. Louis/NHL)
Marcus Krüger (Chicago/NHL)
Jakob Silfverberg (Anaheim/NHL)
Nicklas Bäckström (Washington/NHL)
Alexander Steen (St. Louis/NHL)
Loui Eriksson (Boston/NHL)
Jimmie Ericsson (Skelleftea)
Carl Hagelin (New York Rangers/NHL)
Gabriel Landeskog (Colorado/NHL)

Reklama

Související témata: