Hlavní obsah

USA - Česko 5:2Historický úspěch! Mladí hokejisté mají stříbro, na šampionátu nestačili pouze Američanům

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Dougherty 1 : 0
7. Matthews 2 : 0
8. Milano 3 : 0
20. Smejkal 3 : 1
22. Larkin 4 : 1
28. Matthews 5 : 1
35. Kaše 5 : 2
Záznam online reportáže

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Po prohraném finále 2:5 s Američany sice měli mladí hokejisté ve finské Lappeenrantě smutek v očích, přitom ale nemuseli být vůbec zklamaní. Z MS do 18 let přivezou domů krásné stříbro, čímž se postarali o největší český úspěch v celé historii světových šampionátů.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Američan Jared Fiegl v drsném souboji s českým mladíkem Davidem Kašem ve finále MS.

Článek
Fotogalerie

Už po 33 sekundách boje o zlato čeští mladíci prohrávali, neboť hned při prvním střídání se nechali zamknout ve svém obranném pásmu a zmatku na hraně brankoviště využili Tuch s Doughertym, takže kotouč propadl Vaněčkovi za čáru. Šanci na brzké srovnání nabídla přesilovka, ale ke střele se dostal pouze Vrána, nebyla však nebezpečná.

Hrálo se podle amerických not a soupeř měl nachystaný hned dvojitý gólový úder. Nejprve Connor vybruslil z rohu hřiště, poslal puk na Vaněčka, před nímž ale číhal Matthews a pohotově dorazil. O 46 sekund později skóroval i Milano a český trenér Petr se pokusil zastavit smršť oddechovým časem.

Čeští junioři si taky hned vytvořili slibnou šanci, jenže Pastrňák s Karabáčkem nedostali kotouč do sítě. Hra se však opticky vyrovnala, českému mužstvo se podařilo bruslařsky i důrazem srovnat krok a 33 vteřin před první pauzou dokonce dát gól. Po Veselého střele se k dorážce dostal Smejkal a protlačil puk do americké branky.

Naději junioři nevykřesali

Soupeř ale odmítal připustit jakékoli drama, po 73 vteřinách druhé třetiny a vrátil svůj náskok do třígólové podoby. Českým mladíkům nešla upřít snaha, jenže hra USA byla přece jen na jiné úrovni. Za stavu 1:5 visel tak trochu ve vzduchu finálový debakl, ale přesilovka za faul Tuche přinesla korekci skóre. Rašner zvedl na modré čáře hlavu a střílenou přihrávkou našel hůl skórujícího Kašeho.

Ve třetí třetině jakoby obě mužstva pochopila, že boj o zlato je rozhodnutý. Američané hlídali výsledek a Česku přes veškerou snahu už dalšího snížení nepovolili. Soupeř ze zámoří mě jasně navrch. Vaněček přes pět obdržených gólů předvedl 36 úspěšných zásahů, zatímco mladí reprezentanti si v celém finálovém zápase připsali pouze sedmnáct střel.

USA získaly pojedenácté za sebou medaili z MS osmnáctiletých, z toho mají sedm zlatých. Naopak čeští junioři se dočkali první medaile od bronzu z roku 2006. Od té doby ale neskončili lépe než šestí a dokonce jednou z elitního šampionátu po sestupu vypadli. USA jsou nakonec jediným mužstvem, na které Češi v průběhu šampionátu nestačili - ve skupině s ním prohráli 0:3, ve finále 2:5

MS hokejistů do 18 let v Lappeenrantě (Finsko) - finále:
Česko - USA 2:5 (1:3, 1:2, 0:0)
Branky: 20. Smejkal, 35. D. Kaše – 1. Dougherty, 7. a 28. Matthews, 8. Milano, 22. Larkin, hlavní rozhodčí Wehrli (Švýc.) a Kaukokari (Fin.), vyloučení 3:3, využití 1:0, 3212 diváků.
Česko: Vaněček – Pyrochta, Mašín, Ščotka, Rašner, Mikliš, Zbořil, Havlín – Pastrňák, Karabáček, Zacha – D. Kaše, J. Vrána, M. Špaček – R. Veselý, Smejkal, Chlapík – Vopelka, Kuťák, Ordoš.
USA: Nedeljkovic – Dougherty, Fortunato, Glover, Belpedio, Collins, Hanifin, MacLeod – Eichel, Tuch, Milano – Bjork, Larkin, Hitchcock – Gersich, Matthews, Connor – Wegwerth, Pavelek, Stevens – Fiegl.
O 3. místo:
Kanada - Švédsko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 18. Perlini (Virtanen), 32. Crouse (Konecny, Hicketts), 56. Konecny (Sanheim, Hicketts) - 11. Törnqvist. Rozhodčí: Miller (USA), Salonen (Fin.) - Lhotský (ČR), Jamaguči (Jap.). Vyloučení: 5:5, navíc Hicketts, Quenneville - Andersson všichni 10 min., Elgestal 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3251.
Konečné pořadí:
1. USA
2. ČR
3. Kanada
4. Švédsko
5. Rusko
6. Finsko
7. Švýcarsko
8. Slovensko
9. Německo
10. Dánsko - sestup
Nejlepší hráči na jednotlivých postech (podle direktoriátu turnaje):
Brankář: Mason McDonald
Obránce: Haydn Fleury (oba Kanada)
Útočník: William Nylander (Švédsko)
Složení základních skupin pro MS v roce 2015 (Švýcarsko):
Skupina A: USA, Švédsko, Rusko, Slovensko, Německo
Skupina B: ČR, Kanada, Finsko, Švýcarsko, Lotyšsko

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS hokejistů do 18 let

  • Čtvrtfinále

  • Kanada Kanada Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 2
  • Česká republika Česko Ruská federace Rusko
    3 : 2
  • Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    10 : 0
  • Spojené státy USA Slovensko Slovensko
    6 : 2
  • Semifinále

  • Kanada Kanada Česká republika Česko
    3 : 4
  • Švédsko Švédsko Spojené státy USA
    1 : 4
  • Finále

  • Česká republika Česko Spojené státy USA
    2 : 5