Hlavní obsah

Kokosy na ledě? Jamajka šokuje hokejový svět, chce startovat na olympiádě

Toronto

V roce 1988 způsobili v kanadském Calgary velké pozdvižení, když se coby první jamajští sportovci zúčastnili zimních olympijských her. Příběh bobistů z ostrovního státu v Karibiku upoutal natolik, že o nich byl natočen komediální film s názvem Kokosy na sněhu. Schyluje se v nejbližších letech k jeho pokračování? Není to úplně vyloučené. O startu na olympiádě nyní sní i jamajští hokejisté. Dočkáme se tedy bláznivé komedie s názvem Kokosy na ledě?

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

P. K. Subban je sice reprezentantem Kanady, díky svým rodičům však má jamajské kořeny.

Článek

Hokej v zemi, která je proslulá atletickými sprintery? Chodit na zimní stadióny mezi plážemi a palmami? Bizarní představa, která však nemusí být nerealizovatelná. Jamajská hokejová federace sice byla založena až v roce 2011, o rok později ji už však spolu s Katarem přijala za členy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Byť zatím jen jako takzvaného pozorovatele, kterému není umožněno hrát mezistátní zápasy. K získání plnohodnotného členství musí mít Jamajka k dispozici stadióny a rovněž představit rozvojový program pro mládež. Ani jedna z těchto podmínek zatím splněna nebyla, vybudování ledové plochy už však je v plánu.

V původních úvahách vedení Jamajské hokejové federace figuroval už start národního týmu na olympijských hrách 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. To však teď činovníci přiznávají jako unáhlené. Nicméně snaha o rozvoj tamějšího hokeje je jasně patrná.

Zázrak, který se může podařit, věří Townshend

Na konci srpna byl v kanadském Torontu uspořádán tréninkový kemp, jehož se zúčastnilo pětadvacet hokejistů ve věku patnáct až dvacet osm let. Pozváni na něj byli hráči nejen narození na Jamajce, ale i ti, kteří mají v této zemi nějaké předky. Podmínkou k účasti prostě byl jen důkaz, že jsou spjatí s Jamajkou. Na ledě se tak sešli hráči ze Švédska, ale i kanadských provincií Alberta, Britská Kolumbie nebo americké Virginie.

Všemu na ledě velel Graeme Townshend, první hokejista NHL narozený na Jamajce. Bývalý hráč Bostonu, NY Islanders a Ottawy, jenž v NHL na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století odehrál 45 zápasů, si však uvědomuje, že je před ním a jeho svěřenci dlouhá cesta.

„Pokud se Jamajka dostane na mistrovství světa nebo olympijské hry, bude to zázrak. Je to něco natolik bizarního, že si až myslím, že se to může podařit," rozesmál se bývalý člen realizačního týmu Toronto Maple Leafs. Rodák z jamajské metropole Kingstonu, který ve třech letech zamířil se svou matkou do Toronta, dobře ví, že ze všeho nejdřív bude muset sestavit mužstvo, se kterým by v příštím roce sehrával exhibiční zápasy a získával díky nim od sponzorů peníze na zrealizování olympijského projektu.

V NHL hrají hokejisté s jamajskými kořeny

Skladba týmu však nebude jednoduchá. Ke svému jamajskému původu se sice hrdě hlásí několik hráčů působících v NHL (P. K. Subban z Montrealu, Wayne Simmonds z Philadelphie, Devante Smith-Pelly z Anaheimu nebo Chris Stewart z Buffala), ale jelikož už v mládežnických či seniorských kategoriích reprezentovali Kanadu, jen stěží si lze představit, že by nyní přijali nabídku z Karibiku.

„Narodil jsem se v Kanadě a mým snem je Kanadu i reprezentovat. Ale bylo by zajímavé nastupovat za zem, ze které pocházejí moji rodiče," řekl mladší bratr P. K. Subbana Jordan, jehož v roce 2013 draftoval do NHL Vancouver.

Townshend ale vyjádřil přesvědčení, že Jamajka může být na mezinárodní scéně úspěšná i s hráči působícími v evropských ligách nebo v zámořských juniorkách. A za příklad hodný k následování uvedl Slovince, kteří na letošních hrách v Soči došli až do čtvrtfinále, „přestože ve svém týmu měli jen jednu superstar Anžeho Kopitara."

Olympiáda? V horizontu osmi až 20 let prý reálné

„Olympiáda a Jamajka? Bylo by to dobré pro celý hokejový svět. Ukázalo by to, jak je hokejová komunita rozmanitá," uvedl sedmnáctiletý David Southwells, který na kemp do Toronta přicestoval z jihu Švédska, kde navštěvuje hokejovou školu.

Vyplní se někdy jamajským hokejistům sen o startu pod pěti kruhy? Townshend je přesvědčený, že v horizontu osmi až dvaceti let by se to podařit mohlo...

Reklama

Související témata: