Hlavní obsah

Hokejový svaz reaguje na Růžičkovu aféru a spolupracuje s odborníky na korupci

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Po jarní kauze dnes již bývalého reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, který je vyšetřován kvůli podezření z přijetí úplatku, se rozhodl Český svaz ledního hokeje (ČSLH) konat v boji s korupcí, když upravil své interní směrnice a zřídil protikorupční linku. Na dnešní tiskové konferenci vedení svazu představilo další krok, kterým chce vymýtit nekalé praktiky v tuzemském hokeji. Ve spolupráci s nevládní neziskovou organizací Transparency International a občanskou iniciativou Loveckorupcniku.cz zprovoznil etickou telefonní linku a e-mailové adresy, na níž může kdokoliv, klidně i anonymně, podat podnět na korupční jednání v českém hokeji.

Foto: Profimedia.cz

Člen výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje Bedřich Ščerban.

Článek

Telefonní linka +420 224 240 896 i e-mailové adresy hokej@transparency.cz a oznameni@loveckorupcniku.cz budou spravovány pracovníky organizacích TI a Loveckorupcniku.cz, které poskytnou ČSLH při sběru případných podnětů, jejich prošetření a vyhodnocení administrativní servis a právní poradenství.

„Právě kvůli tomu, že veškeré prošetřování půjde mimo hokejový svaz a budou ho činit odborníci z nezávislých organizací, dává jistotu, že se k podnětům bude přistupovat rázně a erudovaněji, než kdybychom tak činili my," řekl člen výkonného výboru hokejové svazu Bedřich Ščerban, který stál u zrodu vzájemné spolupráce.

Až dosud se kdokoliv mohl se svými podněty obracet na telefonní linku hokejovou svazu, jejímž garantem byl mistr světa z roku 1972 Jiří Kochta. Za tři a půl měsíce jejího provozu se na ní objevilo celkem šestnáct příspěvků, z čehož podnětů na korupci bylo pět. Jako relevantní vyhodnotil svaz jeden příspěvek, jehož šetření stále probíhá a existuje podezření z korupčního jednání.

Svaz bude platit 20 tisíc měsíčně

Svazovou linku nyní nahradí ta, kterou budou spravovat přímo TI a Loveckorupcniku.cz. Jejím garantem dál zůstává Kochta. „Cílem je kultivace prostředí, chceme tím vyslat jasný signál do podvědomí lidí, že se hokejový svaz nechce schovávat a naopak se k těmto problémům staví čelem," ubezpečuje Ščerban, podle něhož v českém hokeji neexistuje systémová korupce.

„Pokud nějaké ojedinělé případy nastanou, půjde o selhání jednotlivce. Nevylučuju, že ke korupci nikdy v našem hokeji nedošlo, to bych nebyl soudný člověk. Myslet si, že hokej je absolutně čistý, je nesmysl. Ale my s tím chceme bojovat a zvýšit čistotu hokeje," říká Ščerban. Zástupci hokejového svazu se chystají v nejbližší době hráčům, trenérům, funkcionářům, ale i rodičům předat přesné informace, jak postupovat, setkají-li se s náznaky korupčního jednání.

Spolupráce ČSLH s oběma organizacemi potrvá prozatím do konce sezóny a svaz bude stát měsíčně dvacet tisíc korun. Výstupy hokejový svaz obdrží jednou měsíčně, v urgentním případě ale bude kontaktován ihned. „Nelze čekat výsledky ze dne na den, až po několika měsících se dá vyhodnotit, jestli je tento projekt prospěšný. Po sezóně si řekneme, jestli má smysl dál pokračovat," uvedl David Ondráčka, ředitel TI.

Poskytovatel podnětu má zaručenou anonymitu

U jakéhokoliv podnětu bude mít jeho poskytovatel zaručenou anonymitu. Při podezření ze spáchání trestního činu či správního deliktu se může Transparency International i bez konzultace s ČSLH rovnou obrátit na orgány činné v trestním řízení nebo na příslušné správní orgány. „Chceme posílit důvěru lidí, že s jejich informacemi budeme dále pracovat a nikam neuniknou. Mají garantovanou anonymitu," slibuje Ondráčka.

Nemá strach z toho, že by se na zřízenou linku či e-maily obraceli lidé, kteří se druhým chtějí jen pomstít. „Máme bohaté zkušenosti se stovkami podnětů a dokážeme filtrovat jejich relevantnost. Pochopitelně si někdo touto cestou může vyřizovat své účty, ale jsme schopní bez problémů udělat filtraci."

Reklama

  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice