Hlavní obsah

Svět z druhé strany střídačky. Paterova trenérská mise odstartovala

Praha

Pavel Patera nazul brusle. Opět. Jen se postavil na druhou stranu. Už ne hráč, ale jako trenér kladenských Rytířů v první lize. „Jsem rád, že už to začalo,“ přiznal pro klubový web kouč, který jako hráč slavil čtyřikrát titul mistra světa, také zažil slavné Nagano. Nyní startuje novou misi.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Patera, dnes už trenér.

Článek

Na začátku května stál Patera před zaplněným hledištěm O2 areny. Sedm hráčů zlaté generace se symbolicky loučilo s reprezentací. Právě kladenský odchovanec sklidil největší ovace. Pár týdnů uteklo a oblek vystřídal zase sportovní design, sportovní bunda s logem Rytířů.

„Dneska to bylo spíš na protažení, aby se kluci zahřáli. Od pondělka budeme komplet a navíc se k nám připojí hráči z NHL, kteří s námi budou trénovat. Vždycky chodí Jarda Jágr, Tomáš Plekanec, počítám i s Radko Gudasem. Šest lajn na ledě bude," řekl Patera.

Jágr ukázal na Pateru

Jeho asistenty jsou František Kaberle a Jiří Kopecký. Patera bude mít v režii útočníky, Kaberle obránce. „Matěj (Jiří Kopecký) tak nějak dohlídne na vše," dodal dobře naladěný kouč, kterého si na pozici hlavního trenéra vybral Jaromír Jágr.

Při výběru se zvažovalo několik možností, ale většinový majitel a útočník Floridy ukázal právě na Pateru. „Jaromír Jágr nakonec projevil přání, abych se áčka ujal i jako trenér," řekl po rozhodnutí klubovému serveru Patera, který je zároveň jednatelem klubu.

Ten ukončil hráčskou kariéru ve třiačtyřiceti letech z rodinných důvodů. „Chtěl bych si udělat trenérskou jedničku (licenci) a jestli bude zájem, tak se věnovat trenéřině. Strašně bych si přál, aby to mohlo být i třeba právě v Kladně, ale jak říkám - vše záleží na tom, zda o mě bude zájem," prozradil Patera na počátku června. Zájem je, ve čtvrtek vyslal poprvé své Rytíře na led před prvoligovou sezónou.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec