Hlavní obsah

Växjö - Sparta 1:2Sparta vyhrála ve Švédsku, finále Ligy mistrů je zase o něco blíž!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Gernát 0 : 1
13. Kudrna 0 : 2
55. Hennessy 1 : 2
Záznam online reportáže

Växjö
Aktualizováno

Hokejisté Sparty se přiblížili vysněnému postupu do finále Ligy mistrů! Svěřenci Jiřího Kalouse totiž v úvodním semifinálovém duelu zvítězili na ledě švédského Växjö Lakers 2:1, když oba góly pražského klubu vstřelili už v první třetině Slováci Martin Gernát a Andrej Kudrna. Odveta se uskuteční příští úterý od 18:30 v O2 areně. Ve druhém semifinále začala lépe švédské Frölunda, která doma zdolala 5:1 švýcarský Fribourg, za který se bodově neprosadili čeští útočníci Roman Červenka s Michalem Birnerem.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle likviduje šanci Roberta Roséna z Växjö v úvodním semifinále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Sparta do zhruba šedesátitisícového města na severu Evropy přiletěla posílená vědomím, že venku v aktuálním ročníku Ligy mistrů ještě neprohrála a úvod ve Växjö ji vyšel na výbornou. Už po 76 vteřinách hry se totiž k Netíkově dorážce dostal slovenský obránce Gernát a ze vzduchu poslal puk za záda gólmana Andréna.

Oba týmy začaly ohromně aktivně, hra se přelévala ze strany na stranu a Andrén i jeho protějšek Pöpperle se měli co ohánět. Český brankář se vytáhl zejména proti Robertu Rosénovi a napravil tak Barinkovu chybu v rozehrávce.

Pražané však hrozili častěji, ovšem Klimek i Pech ve vyložených příležitostech sami před Andrénem selhali. Kudrna sice ve třinácté minutě v až tak ideální pozici nebyl, pohotovou ranou z pravého kruhu ale zajistil hostům už dvoubrankový náskok.

Tři neproměněné tutovky v rozmezí minuty

Aktuálně druhý tým švédské nejvyšší soutěže, který v lize neprohrál už šestkrát v řadě, byl zaskočený a Sparta naopak průběh hry kontrolovala. A mohla litovat, že svému soupeři nezasadila ještě třetí úder.

Krátce po uplynutí poloviny utkání totiž k němu měla během pouhé minuty hned třikrát velmi blízko. Řepík totiž nejprve nepřehodil již ležícího Andrése a Ihnacakova úspěšná dorážka již přišla po odpískání. Kudrna zase zcela prázdnou branku minul, aby drtivý tlak zakončila rána Barinky, po níž domácí obrana odpálila puk až z brankové čáry. Na druhé straně pak prakticky totožně zachránil Pöpperleho po chytrém zakončení Murphyho Gernát.

Na začátku třetí třetiny se Växjö nadechovalo k náporu, který však ukončil faul na Ihnacaka. V následné přesilovce Vrána zblízka přestřelil a při následném rychlém kontru Švédů se blýskl Pöpperle, když únik dvou na jednoho vyřešil vypíchnutím kotouče hokejkou. V 55. minutě už byl ale krátký na Hennessyho, který po objetí branky snížil na 1:2. Domácí už ale víc nestihli, i kvůli tomu, že v závěru se po zbytečném faulu Holma museli bránit ve čtyřech.

Postupujícího určí celkové skóre z obou duelů. Pokud bude vyrovnané, na řadu přijde příští úterý po odvetě v O2 areně desetiminutové prodloužení s pravidlem náhlé smrti, případně samostatné nájezdy.

Semifinále play off hokejové Ligy mistrů - první zápasy:
Växjö Lakers HC - HC Sparta Praha 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 55. Hennessy - 2. Gernát (Netík, Forman), 13. A. Kudrna (Cingel, Kumstát). Rozhodčí: Schukies, Piechaczek (oba Něm.) - Haster, Pihlblad (oba Švéd.). Vyloučení: 6:2. Bez využití. Diváci: 1347.
Växjö: Andrén - Bohm, Högberg, Murphy, Lundberg, Holm, C. Rosén, Ernstig - Hennessy, Kiiskinen, Palola - Leino, Fröberg, Reddox - Everberg, Wisten, Josefsson - Carnbäck, Netterberg, R. Rosén - Rondbjerg. Trenéři: Hallam, Hellgren a J. Jönsson.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Nedomlel, Švrček, Barinka, Kalina - Klimek, P. Vrána, J. Hlinka - Netík, Ihnacak, Forman - Řepík, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Frölunda - Fribourg-Gottéron 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky: 27. a 41. Rosseli-Olsen, 13. Nyberg, 30. Tömmernes, 44. Larsson - 15. Neuenschwander.

Reklama

Související témata: