Hlavní obsah

Hokejový kouč se porval na ulici. Jeho povahu poznali i Češi

Praha

A zase problém. V hokejových kruzích jde o známé jméno. Raimo Summanen byl skvělým hráčem, který poznal, jaké to je slavit i titul mistra světa. Když hráčskou kariéru ukončil, vrhnul se na trenérskou dráhu. Úspěchy a blikance ale k tomu. Nyní bohužel i mimo stadión. Před pár dny na ulici zmlátil muže, pěstmi ho poslal nad ránem v Helsinkách k zemi.

Foto: Profimedia.cz

Hokejový trenér Raimo Summanen na archivním snímku z roku 2015, kdy v Kontinentální lize vedl Avangard Omsk.

Článek

Muž už byl na kolenou, ale Summanen ho stále porcoval, jak je vidět ve videu na záběrech. Z jakého důvodu k potyčce došlo, není známo. Nyní řeší incident policie. Podle serveru seiska.fi mělo k potyčce dojít ve čtyři ráno.

O povaze finského kouče vědí i hráči, kteří pod ním hráli. I Češi - Jaromír Jágr, Roman Červenka, Martin Škoula. „Vyústilo to do extrémů," přiznal Škoula v roce 2011. „Byl to člověk se zajímavou povahou, byl výbušnější," přidal se Červenka.

Nesmazatelnou stopu zanechal na Sibiři Jágr, i s ním měl mít kouče před lety „rozmluvu". „Vyloženě k fyzickému napadení by nedošlo, ale taky měli s Jardou svoje problémy. On zkoušel každého vydeptat, každý s ním měl v sezóně nějaký problém, hádku. Atmosféra nebyla úplně nejlepší," přiznal Škoula, který poznal trenéry také v NHL.

„Překvapilo mě, do jakých extrémů to dotáhl. Tohle už překračovalo meze slušného chování, ale detaily říkat nebudu," zabrzdil tehdy reprezentační bek a ukončil debatu.

Sliby, chyby

„Začínám od nuly, budu uvažovat trochu jinak a snažit se krotit své emoce, budu se více ovládat," citoval Summanena web championat.com v prosinci 2011, když sliboval, že v Omsku po návratu udrží nervy na uzdě.

O půl roku později v klubu zrušil smlouvu. Nečekaně. "Nevidíme žádné důvody pro přerušení smlouvy jen necelý týden před začátkem přípravy na novou sezónu," reagovalo zaskočené vedení Avangardu. Na jaře v roce 2014 se zase vrátil. A zase nebyl klid.

Klub od vedení Kontinentální hokejové ligy dostal pokutu 300 000 rublů (144 tisíc korun). Kontroverzní finský kouč po prohře 4:5 v prodloužení s Dynamem Moskva chtěl fyzicky napadnout domácího trenéra Harijse Vitolinše a opakovaně ho vulgárně urážel. Tehdy v klubu hráli Miroslav Blaťák a Vladimír Sobotka.

Jaký konec bude mít jeho poslední incident?

Reklama

Související témata: