Hlavní obsah

Bývalý reprezentant si v zámoří pořídil klub. Vedl i mladého Larionova

Praha

Těsně před revolucí učinil hokejový útočník Tomáš Kapusta nelehké rozhodnutí. Z kanadského turné reprezentační zálohy se nevrátil a zůstal v zámoří, kde se spojil s vedením Edmontonu Oilers, kterým byl draftován. I když se do NHL neprosadil, zámořský život mu učaroval natolik, že se později usadil v USA, kde trénuje hokejové talenty a nyní je i majitelem a generálním manažerem juniorského klubu San Diego Sabers.

Foto: archiv Tomáše Kapusty

Bývalý reprezentant, nyní kouč a manažer Tomáš Kapusta.

Článek

„Když jsem emigroval, bylo mi dvaadvacet let, ale ty tři roky, které jsem strávil v Kanadě, na mě měly velký vliv,“ vzpomíná Kapusta. „I když jsem se vrátil do Evropy, měl jsem pocit, že chci zpátky,“ přiznává.

Zahrál si v Lillehammeru

Zlínský odchovanec pak působil vedle svého mateřského klubu ještě ve Vsetíně, úspěšné roky strávil i ve Finsku, v roce 1993 získal s reprezentací bronz na mistrovství světa v Německu, o rok později si zahrál na olympiádě v Lillehammeru.

„Na to nikdy nezapomenu, to byly mé nejlepší hokejové roky. Dařilo se mi ve Finsku, v reprezentaci jsem hrál pod Ivanem Hlinkou,“ vzpomíná Kapusta.

Po konci kariéry ale zakotvil v Kalifornii. „Rodině jsem chtěl dát šanci tam získat vzdělání, sám jsem chtěl dokončit svoje a věnovat se zároveň hokeji, to by bylo v Česku složitější,“ vysvětluje.

Trenér, manažer i majitel

Jeho rukama prošly v zámoří v několika klubech už stovky hráčů. „Začínal jsem s ročníkem 1997, ti kluci mají teď dvacet let, jsou v juniorských soutěžích na hraně přechodu mezi dospělé,“ říká padesátiletý Kapusta, jenž trénoval i syna bývalé sovětské legendy Igora Larionova.

„Bydleli v Kalifornii, teď se Igor přesunul do Detroitu, kde dělá agenta. Byl jsem za ním asi dvakrát, ale poslední rok jsme se nepotkali,“ líčí.

Nyní rozjel i ambicióznější projekt. Vedle trénování se stal majitelem a generálním manažerem týmu San Diego Sabers, jeho asistentem a hlavním trenérem týmu bude další bývalý český hokejista Petr Kaňkovský. „Je to občas náročné, administrativy je hodně, ale baví mě to,“ ujišťuje Kapusta.

Talent má i doma

Českému hokeji se snaží dál pomáhat, ať už v klubu či pomocí kempů, které přes léto pořádá. V jihomoravském Brumově si vybírá pro svůj tým hráče, kterým pak nabídne varianty, jak skloubit sport se studiem v zámoří. Zároveň se jako věřící člověk podílí na křesťanských hokejových kempech.

„Letos se povedlo zařídit zápasy mladých zlínských hokejistů ročníku 2005 proti mládežnickým klubům Los Angeles Kings a Anaheim Ducks, mohli si tak poměřit síly. Vyhrály americké týmy, ale i Zlín se postupně sehrával a zlepšoval,“ vypráví Kapusta, jehož syn Samuel se rovněž věnuje hokeji a letos už hrál za českou reprezentaci do 17 let.

„Má talent, myslí mu to a je výborný student, což jsou ideální předpoklady do budoucna,“ cení si Kapusta.

Reklama