Hlavní obsah

Pusťte Rusy na olympiádu! apeluje Fasel. Jsme proti kolektivnímu trestu, hlásí IIHF

Curych/Praha
Aktualizováno

Umožněte ruským sportovcům startovat na únorových olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, jsme proti jejich plošnému vyloučení ze soutěží pod pěti kruhy kvůli dopingové kauze. Takový vzkaz vyslala Mezinárodní hokejová federace (IIHF) po svém zasedání v Curychu směrem k Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), který by měl o osudu ruských sportovců rozhodnout příští středu 5. prosince.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruští hokejisté se radují z gólu - ilustrační foto.

Článek

„Rada IIHF se jednoznačně shodla, že „čistým" sportovcům, včetně těch z Ruska, musí být dovoleno reprezentovat svou vlast na hrách v Pchjongčchangu. Stavíme se proti kolektivnímu trestu pro ruské sportovce," stojí v prohlášení IIHF.

Za ruské hokejisty se v tomto týdnu postavilo i několik hokejových svazů, včetně toho českého. V dopise zaslaném všem účastnickým zemím olympijského hokejového turnaje i IIHF se Český svaz ledního hokeje přihlásil ke stanovisku IIHF odmítajícímu princip kolektivní viny.

„Ačkoliv uznáváme, že je potřeba bojovat s dopingem ve sportu, účast na olympiádě by neměla být zakázána všem kvůli jednání několika jedinců," pokračuje IIHF ve své zprávě.

„Chtěli jsme Mezinárodnímu olympijskému výboru jasně ukázat svůj postoj, že jsme proti kolektivnímu potrestání, které by nespravedlivě potrestalo spoustu ruských sportovců, kteří nemají s dopingem nic společného," prohlásil prezident IIHF René Fasel.

Podle IIHF by vyloučení ruských hokejistů z olympijského turnaje zasáhlo i hokej samotný. „Úloha Ruska v růstu a rozvoji hokeje nemůže být podceňována. Tahle země tvoří pilíř, na němž náš sport spočívá," soudí IIHF, která s ruským hokejovým svazem spolupracuje na testování na doping hráčů i z KHL.

MOV by měl o osudu Rusů v souvislosti s blížící se olympiádou rozhodnout 5. prosince. Ve hře je i varianta povolení startu Rusů pod neutrální vlajkou, což by ale mohlo znamenat bojkot olympijských her ze strany sborné.

Měli by podle vás ruští hokejisté hrát na ZOH 2018?
Ano.
89,3 %
Ne.
10,7 %
Celkem hlasovalo 37667 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články