Hlavní obsah

USA - Kanada 4:3 SNAmeričané po senzační porážce od Slováků otočili historický duel s Kanadou

Buffalo

Po senzační porážce od Slováků hokejisté Spojených států amerických zabrali. Porazili v historicky prvním utkání pod širým nebem na mistrovství světa hráčů do 20 let v Buffalu Kanadu 4:3 po samostatných nájezdech. Duel na New Era Field, který je domovským stadiónem týmu amerického fotbalu Buffalo Bills, sledovalo pro juniorský šampionát rekordních 44 592 diváků.

Foto: Adrian Kraus, ČTK/AP

Kanadský útočník Dillon Dube (9) během utkání pod širým nebem proti USA na MS do dvaceti let.

Článek
Fotogalerie

Zápas se hrál za hustého sněžení, jež začalo alespoň trochu ustávat až s blížícím se koncem základní hrací doby. Lépe se s nelehkými podmínkami zpočátku vypořádávali Kanaďané, kteří využili zásluhou rány Caleho Makara zápěstím hned první přesilovku. V 16. minutě pak svou suverenitu při početních výhodách v dosavadním průběhu turnaje ještě potvrdili, když po velkém tlaku zvýšil parádní střelou pod horní tyč Dillon Dubé.

Američané byli na přelomu prvního a druhého dějství dvakrát velmi blízko snížení. Nejprve těsně před odchodem do šaten William Lockwood již za zády gólmana Cartera Harta z úhlu trefil tyč, stejně dopadl po návratu ze šaten Kieffer Bellows při dohrávané přesilovce. Když už pak Bellows ve 37. minutě při převaze pět na tři gólově uspěl, o 72 vteřin později odpověděl Boris Katchouk.

Třetí třetinu Američané ovládli

V ještě rychlejším sledu přišly oba góly ve třetí části. Nejprve využil v začínající 47. minutě přesilovku Scott Perunovich a o 34 sekund později Casey Mittelstadt svou třetí asistencí v utkání připravil gól ideální nahrávkou pro Bradyho Tkachuka.

V prodloužení byl blízko rozhodnutí kanadský forvard Steel, jenž zakončoval do zčásti odkryté branky, ale jen rozezvučel tyč. Sám pak stejně načal i nájezdy, na což Bellows odpověděl gólem. Ve druhé sérii zvýšil Tkachuk, Kanaďané na Oettingera recept najít nedokázali.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu:
Skupina A:
USA - Kanada 4:3 po sam. nájezdech (0:2, 1:1, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 37. Bellows (Mittelstadt, Oettinger), 47. Perunovich (Mittelstadt), 47. B. Tkachuk (Mittelstadt), rozhodující sam. nájezd Bellows - 5. Makar (Thomas), 16. Dubé (Steel), 38. Katchouk (Bean). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Wiegand (Švýc.) - Ondráček (ČR), Sysujev (Rus.). Vyloučení: 3:6. Využití: 2:2. Diváci: 44 592.
1.Kanada3201013:67
2.USA3110115:65
3.Finsko210016:53
4.Slovensko210013:83
5.Dánsko200021:130

Reklama

Související témata: