Hlavní obsah

Mladá Boleslav bude mít své eso na olympiádě - v reprezentaci USA

Do nominace hokejistů USA na únorové olympijské hry v Pchjongčchangu se dostal i brankář Brandon Maxwell z extraligové Mladé Boleslavi. Šestadvacetiletý gólman si odbyl reprezentační premiéru v listopadu na Německém poháru, kde odchytal dva zápasy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Brandon Maxwell a Ondřej Dlapa (vpravo) z Boleslavi a Richard Jarůšek ze Sparty.

Článek

Brankářskou trojici vytvoří s Ryanem Zapolskim z Jokeritu Helsinky z KHL a Davidem Leggiem z EHC Mnichov. Zapolski byl jako jediný gólman zařazen do kádru už 1. ledna, kdy při Winter Classic v New York mezi Buffalem a Rangers Američané zveřejnili 23 z celkových 25 jmen. Čekalo se jen na volbu zbývajících dvou brankářů.

Maxwell má v této sezóně extraligy z 28 zápasů průměr 2,37 inkasované branky a úspěšnost 92,06 procenta, dvakrát také udržel čisté konto. V české nejvyšší soutěži chytá čtvrtou sezónu.

V listopadu 2014 přišel do Vítkovic z Utahu z ECHL, sezónu předtím chytal v druhé nejvyšší švédské lize za Rögle. Od ročníku 2015/16 působil v Pardubicích, před rokem v lednu zamířil do Mladé Boleslavi, kde si svými výkony řekl o pozornost stavitelů týmu pro olympiádu.

Z brankářského tria má nejméně reprezentačních zkušeností. Třiatřicetiletý Leggio startoval na světových šampionátech v letech 2010 a 2014. Jednatřicetiletý Zapolski na velký turnaj zamíří stejně jako Maxwell poprvé, ale má za sebou už tři ročníky Německého poháru.

Reklama

Související témata: