Hlavní obsah

Nezvládnuté emoce! Zahození medaile přijde mladého hokejistu draho

Je vnímán jako jeden z největších talentů švédského hokeje, za své chování po lednovém finále mistrovsví světa hokejistů do 20 let v Buffalu ale Lias Andersson nyní vyfasoval nekompromisní trest. Devatenáctiletý hráč New York Rangers hodil při předávání stříbrných medailí tu svou jednomu z fanoušků a Mezinárodní hokejová federace (IIHF) mu udělila čtyřzápasový flastr.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Zklamaní hokejisté Švédska po prohraném finále mistrovství světa do 20 let s Kanadou.

Článek

„Už mám stříbro ze šampionátu osmnáctek a další jsem nechtěl. Za plexisklem jsem viděl chlápka, co ji evidentně chtěl více než já, a tak jsem mu ji hodil," popisoval své chování Andersson pro americkou televizi TSN.

IIHF ale neměla pro jeho počínání pochopení. „Porážka je součástí jakékoliv soutěže v jakémkoliv sportu a neopravňuje k nesportovnímu chování. Hráči předvedli nedostatek sebeovládání. Byl to výraz neúcty k divákům, organizátorům, ale i k soupeři a vítězi turnaje," uvedla v prohlášení.

Mladému útočníkovi, který je i v nominaci na nadcházející seniorské MS, zakázala start ve čtyřech utkáních na příštím juniorském šampionátu.

Mezinárodní hokejová federace zároveň potrestala i další hráče a členy realizačního týmu. V prvních dvou duelech příštího MS hráčů do 18 let nesmí za sundání medaile z krku nastoupit pravděpodobná jednička červnového draftu Rasmus Dahlin. O dvě střetnutí šampionátu do 20 let přijdou kvůli stejnému prohřešku i forvardi Axel Jonsson a Jesper Boqvist s brankářem Ollem Erikssonem Ekem.

Hlavní kouč Tomas Monten nesmí na lavičku ve třech zápasech příštího šampionátu do 20 let, asistenti Nizze Landen a Henrik Stridh byli suspendováni na dvě utkání.

Server Hockeyfights na svém twitteru připomněl, že stejný trest jako Andersson dostali v NHL za fauly Dustin Byfuglien z Winnipegu či Gabriel Landeskog z Colorada.

Reklama