Hlavní obsah

Teď už je Ivan Hlinka nesmrtelný. Z pomyslného nebe se dostal na to opravdové

Praha

Zařadil se po bok takových sportovních velikánů, jakými jsou fotbalista Josef Bican, gymnastka Věra Čáslavská nebo hokejista Dominik Hašek. Stejně jako oni má už i někdejší vynikající hokejový útočník a posléze trenér české hokejové reprezentace Ivan Hlinka po sobě pojmenovanou planetku ve vesmíru.

Foto: Archiv PRÁVO

Ivan Hlinka.

Článek

Planetka 39802, která se nově jmenuje IVANHLINKA, se nachází ve vzdálenosti 150 až 500 miliónů kilometrů v hlavním pásu mezi Jupiterem a Marsem. Přibližně tři kilometry velká planetka vznikla při rozpadu většího tělesa, její oběžná doba okolo Slunce je 3,22 roku. Oficiální pojmenování vstoupila v platnost 29. května, kdy bylo zveřejněno v cirkuláři Minor Planet Center.

„Nápad vznikl už před několika lety, o pojmenování planetky po Ivanu Hlinkovi jsme zažádali už v červenci 2016, chtěli jsme to směřovat k oslavám dvacátého výročí olympijského zlata z Nagana (v únoru letošního roku). Až tak mocní ale nejsme, schvalovací proces v rámci Mezinárodní astronomické unie má pevná pravidla a určitou dobu trvá," prohlásil dnes prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král.

Planetku objevila 29. října 1997 v Ondřejově Lenka Kotková z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a ČSLH pak výraznou měrou pomohla k jejímu pojmenování po litvínovském odchovanci, který mistrovství světa vyhrál třikrát jako hráč a jednou jako trenér. V roli hlavního kouče dovedl národní tým v roce 1998 k titulu olympijských vítězů, o čtyři roky později byl uveden do Síně slávy Mezinárodní federace ledního hokeje.

„Je to úžasná a v Ivanově případě zároveň symbolická věc. Kdo jiný než on by se měl takové pocty dočkat. Podařilo se vzdát hold famóznímu hráči, trenérovi a člověku československé a české hokejové historie. Mám z toho upřímnou radost," řekl Král na adresu Hlinky, který zemřel v srpnu 2004 při autonehodě.

„Z pomyslného nebe jsme Ivana dostali na to opravdové. Teď už je Ivan Hlinka nesmrtelný, když létá v kosmu," uzavírá Král.

Reklama

Související témata: