Hlavní obsah

Ficenec je šťastný za každý okamžik v reprezentaci

PRAHA

Obránce německého Ingolstadtu Jakub Ficenec si užívá radost z nečekané pozvánky do české hokejové reprezentace. Ofenzivní zadák lídra DEL se představí jen v úterním přípravném utkání proti Bělorusku, přesto je šťastný za každou chvilku v národním týmu. Doufá, že se mu podaří přesvědčit kouče Aloise Hadamczika, že i hokejista působící v méně uznávané německé soutěži může mít reprezentační kvality.

Článek

O nominaci se dozvěděl devětadvacetiletý Ficenec v sobotu, v neděli odpoledne ještě odehrál ligový zápas a večer se vydal do Prahy, aby se na dva dny připojil k týmu. "Volal mi generální manažer Kusý, jestli bych chtěl reprezentovat. Neváhal jsem ani chviličku a jsem moc rád, že tady mohu být. Vůbec nevadí, že je to jen na jeden zápas. Jsem rád za každé střídání, za každý trénink," řekl v rozhovoru s novináři Ficenec, který naposledy hrál v mládežnických reprezentacích.

Do osobních plánů mu prý pozvánka moc nezasáhla. "Měli jsme jen v neděli večer po zápase týmovou vánoční večeři, na kterou jsem nešel. Manželka si na ni koupila nové šaty, takže až přijedu zpátky, vezmu ji na večeři sám. Ona mi fandí a podporuje mě," řekl Ficenec. "Já dohrál zápas, sedl do auta a za tři hodiny byl v Praze. Jsem rád, že jsem tady."

Premiérového startu se dočká díky zranění Miroslava Blaťáka a nemoci Pavla Skrbka. Vůbec mu nevadí, že má program mezi nedělním duelem a dalším zápasem v pátek vyplněný i cestováním a reprezentačním utkáním. "Já jsem na to zvyklý z doby na farmě (v zámoří), kdy jsme hráli tři večery za sebou. Kluci, kteří se omluvili, pro to mají jistě pádné důvody. Já jsem šťastný, že jsem tady, ať jsem unavený, nebo ne," navázal zadák, který má na kontě jen pět stratů v české nejvyšší soutěži za Hradec Králové a pražskou Slavii z první poloviny devadesátých let.

Nástupce Reichla a Kadlece

V Ingolstadtu prý už z jeho nominace tak nadšení nebyli, ale problémy své opoře nedělali. "Německá liga nemá přestávku, v pátek hrajeme další zápas. Vedení se to moc nelíbilo. Navíc pozvánka přišla nečekaně. Je pravda, že v klubu jsem hodně vytížený. Říkali, ať se hlavně nezraním," podotkl Ficenec. "Na druhou stranu byli rádi, že je to reklama pro klub a celou německou ligu."

Z německé ligy měl kouč Hadamczik i na mistrovství světa v Rize gólmana Tomáše Pöpperleho z Eisbärenu Berlín, ale hráč do pole z tamní soutěže nebyl v týmu od roku 1996, kdy ještě kouč Luděk Bukač mohl využít služeb opor Roberta Reichla a Drahomíra Kadlece.

"To jsem nevěděl. Myslel jsem, že tam byl třeba Patrik Augusta, s kterým jsem se shodou okolností viděl před třemi dny v Hannoveru. Teď tam hraje výborně Honza Alinč, tak mě nenapadlo, že jsem první za deset let. Ale vím, že z Německa se teď do nároďáku nejezdí," prohlásil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články