Hlavní obsah

Český hokej slavil 110 let. Do Prahy zdravili Gretzky i Kurri

Praha

Několik desítek výrazných postav historie českého hokeje, ale i prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel nebo šéf Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak si dnes v Praze připomněli výročí 110 let organizovaného hokejového hnutí na českém území. Oslavy byly součástí prvního utkání reprezentačního týmu v této sezoně, v Tipsport aréně se Česko utkalo se Švédskem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Slavnostní ceremoniál před začátkem zápasu.

Článek

"Čeští hokejisté se stali členy Mezinárodní hokejové federace ještě dříve, než vznikl národní svaz, a dokonce ještě dříve, než byl vyhlášen samostatný stát. A hned z prvního turnaje, kterého se zúčastnili, z Berlína 1911, přivezli zlaté medaile," uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král a poukázal na řadu dalších úspěchů, ale i nezdarů. "Ve sportu to tak bývá," podotkl Král a připomněl triumfy na světových šampionátech nebo olympijských hrách v Naganu.

Řada významných momentů československého a českého hokeje je spojená právě s holešovickou halou, i proto se dnešní zápas se Švédy a oslavy konaly právě zde. "Před pár dny jsme oslavili sté výročí samostatnosti a řada aktivit ukázala, jak je svět úzce a bezprostředně, stejně jako naše moderní historie, s hokejem spojen," podotkl Král.

Prostředí arény ocenil také Fasel, který poukázal na historické úspěchy českého hokeje a popřál mu další skvělé momenty v následujících sto letech. "Do toho," řekl Fasel česky poté, co připomněl i výrazné české osobnosti, s kterými se v minulosti potkal. "A myslím tím zejména Miro Šubrta, který byl mým mentorem a hodně mi pomohl, když jsem v IIHF začínal," poukázal na dlouholetého viceprezidenta mezinárodní federace a člena Síně slávy IIHF.

Své videozdravice českému hokeji zaslaly i legendy světového hokeje Wayne Gretzky nebo Jari Kurri. Zástupci českého hokeje pro fanoušky připravili internetovou prezentaci významných milníků historie hokeje na českém území.

Český hokej si dnes zároveň připomněl tragickou smrt šesti reprezentantů 8. listopadu 1948, kdy při přeletu nad průlivem La Manche zahynuli Zdeněk Jarkovský, Miloslav Pokorný, Vilibald Šťovík, Karel Stibor, Ladislav Troják a Zdeněk Švarc.

Reklama

Související témata: