Hlavní obsah

Rusko - Česko 7:2Bída, nic jiného! Češi po nejhorším výkonu pod Říhou schytali od Rusů zasloužený debakl

Jan ŠkvorČTKSport.cz
Aktualizováno

Šesté utkání pod vedením nového trenéra Miloše Říhy bylo pro českou hokejovou reprezentaci tím suverénně nejhorším. Národní tým v Moskvě na domácí Rusy vůbec nestačil a schytal od nich debakl 2:7. Češi totálně propadli, v útoku prakticky neexistovali, navíc sami sebe sráželi nedisciplinovaností, když jen za první polovinu duelu obdrželi sedm menších trestů. Před nedělním závěrečným soubojem se Švédy tak mají jistotu, že Channel One Cup po třech letech nevyhrají.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruská radost z druhého gólu do české sítě. Sborná opět využila přesilovku.

Článek
Fotogalerie

"Jak jsme začali těmi oslabeními, tak jsme skončili. Mnoha vyloučenými a nedisciplinovaností jsme si zápas prohráli. Neměli jsme vůbec žádnou šanci. Stálo nás to spoustu sil v obraně. Někteří hráči nehráli, i proto ten zápas tak vypadal. Bylo tam ale víc věcí. Nesráželi jsme se s nimi. Říkali jsme si, že jim nesmíme nechávat prostor, přesto jsme jim ho nechávali. Rychle se dostali na koně tím vedením a pak se s nimi těžko hraje," zhodnotil duel trenér Miloš Říha.

Oproti čtvrtečnímu duelu s Finy se do branky českého týmu postavil místo Hrubce Dominik Furch, v obraně nahradili Štencla s Krejčíkem Jakub Kindl a Filip Pavlík a do útoku naskočil Patrik Zdráhal.

Už ve třetí minutě šli Češi kvůli špatnému střídání do oslabení a domácí první přesilovku dvě vteřiny před jejím koncem využili, když Tokranov uspěl s dělovkou z vrcholku levého kruhu. Už o 52 vteřin později ale bylo vyrovnáno. Němcovo nahození tečoval před Sorokinem Kubalík, a když videorozhodčí uznal, že nešlo o hru vysokou holí, mohl se útočník švýcarského Ambri-Piotta radovat už za svého pátého reprezentačního gólu v pátém utkání sezony.

Jenže Říhova družina dál platila za svou nedisciplinovanost. Po faulu Romana vypálil z voleje z pravého kruhu Prochorkin a sborná zužitkovala i druhou hru v početní převaze. Furch si hodně vyčítal, že nestihl dostatečně silně přiložit k ledu beton a puk mu pod ním projel...

Češi se však nepoučili a do první přestávky nasbírali ještě další tři menší tresty. Nejprve po faulu Hanzla, pak po proviněních Zámorského s Kundrátkem měli Rusové k dispozici 51 vteřin dlouhou přesilovku pět proti třem. Při ní Furch podržel svůj tým několika skvělými zákroky, zejména po nebezpečném zakončení Něstěrova.

Tři góly ve druhé třetině

Druhá třetina české zlepšení nejenže nepřinesla, Říhova družina naopak na ledě jako by vůbec neexistovala. Do útočného pásma před Sorokina se prakticky vůbec nedostávala a jen se bránila. Potřetí Furch inkasoval ve 24. minutě, bezprostředně po buly přesně trefil levý horní růžek branky Loktionov.

Ještě před uplynutím poloviny utkání měli Češi na svém kontě už sedm menších trestů - v prostředním dějství znovu hráli se šesti bruslaři v poli a pak fauloval Pavlík. Ve 33. minutě vypadl Furchovi puk z výstroje a mířil do branky. Televizní záběry sice jednoznačně neukázaly, že kotouč pod Furchovou lapačkou přešel přes brankovou čáru, finští rozhodčí ale po čtvrthodinové poradě s kolegou u videa nakonec ukázali na středový kruh a gól Kaprizova uznali.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Smutek a údiv, Češi s Ruskem na Channel One Cupu tahali za kratší konec.

Maxim Shemetov

Sborná hrála v neskutečné pohodě a tři minuty před koncem druhé části hry přidala pátý zásah. Kuzmenko projel přes tři bránící protihráče překonal Furcha mezi betony.

Prosadil se jen Kubalík

Od třetí třetiny nahradil Furcha Hrubec, jenže čisté konto udržel jen 147 vteřin, když nestačil na střelu Kuzmenka. A kdyby Hrubec vzápětí nelapil tutovku Barabanova i sólový nájezd Kuzmenka útočícího na hattrick, mohli Rusové slavit už sedmý gól. Na druhé straně se do ojedinělé šance dostal Hanzl, ale Sorokin zastavil puk holí na čáře.

Když pak Musil trefil ramenem do oblasti hlavy a krku Kaprizova, obdržel trest na pět minut a do konce utkání a Češi před sebou měli další oslabení. V něm ale pláchl Kubalík a střelou pod Sorokinovu vyrážečku zaznamenal svůj druhý gól v zápase. Konečné slova ale patřilo Rusům, neboť Loktionov v přesilovce čtyř proti třem trefil mezírku mezi Hrubcovými betony a uzavřel na 7:2.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Dominik Kubalík slaví gól v ruské síti.

Maxim Shemetov

"Myslím, že první tři střídaní byla docela slušná, ale hned potom jsme šli do oslabení a dá se říct, že ve čtyřech jsme strávili půlku zápasu. Ani nevím, kolik přesně těch oslabení bylo. Poučením musí být, že nelze dostat Rusy takhle hrozně na koně tím, že budou mít tolik přesilovek. Byla tam hrozně hloupá vyloučení, která jsme si nepohlídali. Ať to bylo, že jsme hráli v šesti, nebo fauly hokejkou. Oni na to čekali, přesilovky jsou jejich doména. To je něco, v čem se vyžívají. Myslím, že to byl náš největší problém," dodal Kubalík.

Národní tým tak Channel One Cup po třech letech nevyhraje. Pakliže v neděli v jeho posledním utkání turnaje porazí Švédy, obsadí druhé, nebo třetí místo. Porážka s výběrem Tří korunek ho odsoudí ke konečné čtvrté příčce.

Rusko - Česko 7:2 (2:1, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. Tokranov (Plotnikov, Gusev), 8. Prochorkin (Plotnikov, Gusev), 24. Loktionov (M. Grigorenko), 33. Kaprizov (M. Grigorenko, Něstěrov), 38. Kuzmenko (Kablukov), 43. Kuzmenko, 57. Loktionov (Tokranov, Gusev) - 6. D. Kubalík (Němec), 54. D. Kubalík. Rozhodčí: Vikman, Heikkinen (oba Fin.) - Lazarev, Otmachov (oba Rus.). Vyloučení: 4:8, navíc Prochorkin 10 min. - Musil 5 min. a do konce utkání, J. Kindl 10 min. Využití: 3:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 12 491.
Sorokin - Něstěrov, Blažijevskij, Gavrikov, Tokranov, Antipin, Jelesin, Pedan, Vasilevskij - M. Grigorenko, Loktionov, Kaprizov - Gusev, Prochorkin, Barabanov - Kadějkin, Andronov, Plotnikov - Kuzmenko, Kablukov, Ketov - Šalunov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Anvar Gatijatulin a Alexej Žamnov.
Furch (41. Hrubec) - Němec, Polášek, Zámorský, Jordán, Kundrátek, J. Kindl, Musil, F. Pavlík - D. Kubalík, Novotný, Sekáč - Nestrašil, Bulíř, Lenc - H. Zohorna, R. Hanzl, T. Zohorna - Tomášek, Roman, Zdráhal - od 41. navíc Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Tabulka turnaje:
1.Rusko2110010:45
2.Finsko210106:64
3.Česko201016:102
4.Švédsko200114:61
Tabulka EHT:
1.Rusko5310119:1011
2.Finsko5301112:910
3.Česko5110313:185
4.Švédsko510138:154

Reklama

Související témata: