Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:3Ani dvougólový náskok proti Švédům nestačil. Češi končí v Moskvě poslední

Aktualizováno

Začali nadějně, po gólech Tomáše Zohorny a Patrika Zdráhala měli čeští hokejisté v jejich posledním duelu na turnaji Channel One Cup dvoubrankový náskok, ani ten jim ale v Moskvě na výhru proti Švédům nestačil. Výběr Tří korunek průběh utkání třemi brankami otočil a zvítězil 3:2. Svěřenci trenéra Miloše Říhy tak se dvěma body za výhru nad Finy obsadili poslední čtvrté místo.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Švédský brankář Lars Johansson chytá střelu Jiřího Sekáče.

Článek
Fotogalerie

Do branky národního týmu se poprvé na turnaji postavil Patrik Bartošák, do obrany se pak vrátili Jan Štencel s Jakubem Krejčíkem, kteří o den dříve dostali proti Rusům volno.

Češi po debaklu od sborné začali proti Švédům velice opatrně a v 9. minutě děkovali Bartošákovi, že parádním zákrokem lapačkou vychytal Bromého, jemuž chybnou rozehrávkou od zadního mantinelu namazal Krejčík. Na druhé straně se pak natlačil před gólmana Johanssona Beránek, navzdory faulu Holma dostal puk do branky, ta ale byla vychýlena ještě předtím, než puk přešel čáru, takže se skóre neměnilo.

Když po dobré kombinaci bratří Davidssonů zachránila Bartošáka tyčka, chopili se Češi rychle kotouče a bylo to naopak oni, kdo šel do vedení. Tomáš Zohorna našel z levého křídla volný prostor mezi Johanssonovými betony a Říhova družina tak až v šestém utkání sezóny konečně dokázala vstřelit první gól dřív než soupeř.

Hned zkraje druhé třetiny přistrčil Kubalík puk do jízdy Lencovi, ten ale v sólovém úniku trefil jen beton gólmana. V 29. minutě výborně v útoku zapracovala čtvrtá útočná formace, Beránek našel volného Zdráhala a vítkovický forvard se ve svém pátém reprezentačním duelu dočkal premiérové trefy.

Jenže z dvougólového vedení se český celek radoval jen 63 vteřin. Po zmatcích před Bartošákem sice nejprve pomohla vítkovickému gólmanovi tyč, z druhé dorážky už ale Emil Larsson puk do branky dostal. A o pět minut později to byl znovu Larsson, k němuž se od brusle Němce odrazil kotouč a útočník Luley vyrovnal.

Češi si nedokázali vypomoci přesilovými hrami, v probíhající sezoně ještě nevyužili ani jednu. Přesto si mohli vzít ztracený náskok zpět, když Němec nabil v 50. minutě Hynku Zohornovi, který ale našel jen Johanssonovu lapačku. Když už se zdálo, že utkání dospěje do prodloužení, došťouchnul tři minuty před koncem základní hrací doby puk za Bartošáka Lindqvist. Závěrečná hra bez brankáře už vyrovnání nepřinesla.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
ČR - Švédsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 14. T. Zohorna (R. Hanzl, Němec), 29. Zdráhal (Beránek) - 30. E. Larsson (Pettersson, Wedin), 35. E. Larsson (Pettersson), 57. M. Lindqvist (Dahlbeck, Boqvist). Rozhodčí: Oskirko, Romasko - Beresňov, Judin (všichni Rus.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 8913.
ČR: Bartošák - Němec, Polášek, Zámorský, J. Kindl, Kundrátek, Štencel, Musil, Krejčík, od 41. navíc F. Pavlík - H. Zohorna, R. Hanzl, T. Zohorna - D. Kubalík, Nestrašil, Lenc - Tomášek, Novotný, Sekáč - Zdráhal, Roman, Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Švédsko: Lars Johansson - Persson, Dahlbeck, Nilsson, Sellgren, Pettersson, Holm - E. Larsson, Linus Johansson, Wedin - J. Davidsson, M. Davidsson, Bromé - M. Lindqvist, Kellman, Boqvist - Jonsson Fjällby, Fröberg, Emanuelsson. Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.
Tabulka turnaje:
1.Rusko3210015:48
2.Finsko310116:114
3.Švédsko310117:84
4.ČR301028:132
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko6410114:1014
2.Finsko6301212:11410
3.Švédsko6201311:177
4.ČR6110415:215

Reklama

Související témata: