Hlavní obsah

Skvělé! Čeští hokejisté srazili silné Švédy, zářili Jaškin s Bartošákem

Jan ŠvandaSport.czPrávo
Aktualizováno

Čeští hokejisté složili na domácích Carlson Hockey Games úspěšný reparát. Po úvodní porážce s Finskem zdolali ve svém druhém vystoupení na turnaji silný výběr Švédska 3:0, když se o góly postarali v 8. minutě útočník Dmitrij Jaškin a v samém závěru při power play soupeře pojistili náskok do prázdné branky Ondřej Palát a Jakub Voráček. Patrik Bartošák kryl všech 22 střel a podruhé v reprezentační kariéře vychytal nulu. Svůj závěrečný zápas na brněnském ledě sehrají svěřenci trenéra Miloše Říhy v neděli, kdy je od 18 hodin prověří Rusové.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Čistá česká radost a švédské rozladění. Trenér Miloš Říha dovedl národní tým k výhře 3:0.

Článek
Fotogalerie

Českému týmu chyběl v sestavě Sekáč, jenž z rodinných důvodů opustil národní tým. Místo něj se ve třetí formaci s bratry Zohornovými představil Kubalík. Čestné buly vhodila trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková a spolu s vyprodanými ochozy poté sledovala skvělý nástup domácích.

Už po dvaceti vteřinách si Simon vyjel před Lundqvista, ale bekhdendem neprocpal puk mezi jeho betony. Soupeřovu obranu vzápětí provětrala i lajna Červený, Fořt, Tomášek, a právě po jeho skryté ráně brankáři New Yorku Rangers zatrnulo.

Češi hýřili výtečným pohybem a Švédy, jejichž sestava byla nabitá borci z NHL, nepouštěli do šancí. Naopak Hynek Zohorna z první zaměstnal Lundqvista, který ovšem kapituloval až zkraje osmé minuty. Jaškin z nulového úhlu trefil tyč, od níž se puk odrazil do betonu švédského gólmana, jenž si ho srazil do branky.

V přesilovce mohli pojistit náskok Voráček s Gudasem, jenže Švédové tlak přečkali a následné početní výhody je dostaly do hry. V 16. minutě fauloval Musil, na trestnou lavici však místo něj za držení hole překvapivě putoval Rousek, jenž byl připraven jako třináctý útočník. Přesilovku Seveřané nevyužili, při dalším oslabení národního mužstva však stálo při Bartošákovi štěstí, když Ekman-Larsson orazítkoval od modré tyč!

Rozhodčí gól neuznali

Zápasu nechybělo tempo ani ve druhé třetině a diváci sledovali atraktivní podívanou. Po Jaškinově přihrávce zastavila Palátovu střelu na vyrážečku pravá tyč. Na druhé straně měl dobrou příležitost Lindblom, jehož vychytal Bartošák. Sporný moment přišel ve 33. minutě. Lundqvist zlikvidoval Ruttovu dělovku v přesilovce. Puk ale zůstal před jeho betonem, Moravčík ho postrčil Jaškinovi a ten ho dotlačil do branky. Rozhodčí Olenin a Romaskem však situaci ještě prozkoumali na videu a k velké nevoli diváků gól neuznali. Ruským sudím se zřejmě zdálo, že Lundqvist měl kotouč už pod betonem, do kterého útočník Washingtonu zatlačil.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

A bylo si co říct. Vlevo Patric Hörnqvist ze Švédska s Dmitrijem Jaškinem při utkání v Brně.

Stav se v každém případě neměnil a tento moment s domácím mužstvem otřásl. Švédové přidali na obrátkách a Kempe nebyl daleko od vyrovnání. Když pak neproměnil velkou příležitost Tomáš Zohorna, odcházely oba celky do kabin za stavu 1:0.

V závěrečné části prahli Seveřané po vyrovnání. Peterson ani nadvakrát nevyzrál na Bartošáka a Hörnqvist zblízka nedosáhl na puk. Hrozili ale i Češi. Nejprve Voráček nepřekonal dobrou ranou Lundqvista, kterému o chvíli později pomohla tyč po bombě Hronka.

Výběr Tří korunek si dvě minuty před koncem vyžádal oddechový čas a na ledě to zkusil v šesti. Jenže veškeré naděje Seveřanů rozprášil střelou do prázdné klece Ondřej Palát. Švédové ještě jednou odvolali z branky Lundqvista, ale Voráček ještě jednou trefil prázdnou branku.

Carlson Hockey Games
Česko - Švédsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 8. Jaškin (D. Sklenička), 58. Palát, 59. Voráček (Rutta). Rozhodčí: Olenin, Romasko (oba Rus.) - Brejcha, Gebauer (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).
Bartošák - Hronek, Kolář, Gudas, D. Sklenička, Rutta, Moravčík, Zámorský, D. Musil - J. Voráček, Simon, Frolík - Jaškin, Chytil, Palát - H. Zohorna, T. Zohorna, D. Kubalík - Tomášek, Fořt, Červený - Rousek. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, M. Pettersson, Hägg, Svedberg, Bengtsson - Hörnqvist, E. Pettersson, Bratt - Lindholm, A. Kempe, Lindblom - Nygard, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen - Wedin. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.
Tabulka Carlson Hockey Games
1.Finsko220006:36
2.Česko210015:33
3.Švédsko210016:73
4.Rusko200025:90
Tabulka Euro Hockey Tour
1.Rusko11520437:2619
2.Finsko11512326:2719
3.Česko11410629:3014
4.Švédsko11402527:3614

Reklama