Hlavní obsah

100 let hokeje: Déšť plechovek a hrůza v Garmischi

PRAHA

Než přišel historický triumf na olympiádě v Naganu, hrábl si český hokej na dno. Po vítězství na mistrovství světa 1996 se reprezentanti vznášeli v oblacích. V srpnu při Světovém poháru ale přišel tvrdý pád. „Tým snů“ se neuvěřitelně ztrapnil. Trenér Luděk Bukač měl bohulibý nápad. Jádro mužstva tvořili hrdinové z Vídně a doplnili je zámořské hvězdy Jágr, Nedvěd či Holík.

Článek

Na turnaji ve Zlíně ještě všechno vypadalo báječně, ale ledasco signalizovalo problémy. „Buď budeme všichni dělat, co si řekneme, nebo můžeme šeredně skončit,“ prorokoval tehdejší kapitán týmu Robert Reichel. Týmová chemie totiž naprosto nefungovala. „Tvořily se partičky,“ přiznal později Petr Sýkora.

Z rozložení mužstva byla obviňována jeho největší hvězda – Jaromír Jágr. Ten dostal od Bukače povolení přijet na tréninkový kemp později a ve svém volnu se zúčastnil exhibice v Německu. „Na snídani jsem se pak dozvěděl, že Bukač se ptal hráčů první pětky, co by říkali, kdyby mě z reprezentace vyhodil,“ podivoval se Jágr.

Finové spláchli českou reprezentaci 7:3

Hokejisté si před ostrým startem odskočili do Skandinávie na dva přípravné zápasy a už tam se začala stahovat mračna. Porážky 1:5 a 1:6 věštily začátek konce. Finové spláchli českou reprezentaci v prvním zápase turnaje v Helsinkách 7:3!

Před druhým duelem základní skupiny ale čeští hráči slibovali, že v Praze proti Švédsku předvedou docela jiný výkon... Nestalo se. Švédského gólmana za celý zápas prakticky neohrozili. Třikrát lovil gólman Turek puk ze sítě.

A diváci byli v šoku. Posledních pět minut propískali. A plechovkami sponzorského piva minutu před koncem zasypali ledovou plochu. „Poprvé v životě jsem se styděl, že mám na sobě národní dres,“ soukal ze sebe Robert Lang.

Říkali jim Tým snů
Česká sestava ze SP 1996: Bříza, Čechmánek, Turek – Hamrlík, F. Kaberle, Kadlec, Neckář, M. Sýkora, Šlégr, Veber, Vykoukal – Beránek, Bonk, Dopita, Holík, Jágr, Kučera, Lang, P. Nedvěd, Patera, M. Procházka, Reichel, Ručinský, Straka, P. Sýkora, Vejvoda.

Rozvrácené družstvo přesto ještě mohlo postoupit. Stačila k tomu maličkost, přehrát v Garmisch-Partenkirchenu podceňované Němce. Místo toho přišel historický výprask 1:7! Tohle nečekal nikdo z Čechů ani v těch nejčernějších snech. „Drželi jsme při sobě asi jako psi,“ ulevil si Lang. Z kabiny začaly prosakovat zvěsti o verbálních konfliktech, ale i o údajné rvačce mezi hráči. „Ve Vídni všechno fungovalo, ale tady se nepodřídil nikdo ničemu,“ prohlásil Lang.

A hledali se viníci. „Potřebovali to na někoho hodit, tak prostě ukázali na mě,“ vztekal se Jágr. „V našem týmu ale chyběli dělníci. Někteří hráči se prostě nedokázali smířit s tím, že měli hrát jinou roli, než na jakou jsou zvyklí ze svého klubu. A třeba taky trochu víc bránit,“ analyzoval propadák tehdejší pittsburský útočník.

Trenér Bukač výbuch ještě ustál. Na mistrovství světa ve Finsku 1997 už ale reprezentaci vedli Ivan Hlinka se Slavomírem Lenerem. Všechno zlé tak bylo k něčemu dobré. Za několik měsíců přišlo Nagano. „Propadák na svěťáku jsme měli pořád v hlavách. A nic podobného už jsme nechtěli dopustit,“ shodli se zlatí medailisté z olympiády.

Největší propadáky reprezentačního celku
ZOH 1956 Cortina
Páté místo na olympiádě nebylo vyloženou tragédií, ale od největších soupeřů inkasoval tým trenéra Bouzka celkem 27 gólů (Švédsko 0:5, Kanada 3:6, USA 4:9, SSSR 4:7).
MS Moskva 1979
Na krku se jim houpala stříbrná medaile, avšak museli překousnout potupné porážky 1:11 a 1:6 od největšího rivala SSSR.
MS Moskva 1986
Mistři světa z Prahy šokovali i sami sebe. První dva zápasy šampionátu prohráli s Polskem 1:2 a s NSR 3:4. Do finálové skupiny se vůbec nedostali.
MS Finsko 1991
Trochu se to čekalo. Spousta českých hráčů odešla za lepším do ciziny a trenéři Neveselý s Horešovským mužstvo obtížně lepili. Reprezentace hrála jen ve skupině o 5. až 8. místo a v ní navíc prohrála s Finy i Švýcary.
MS Itálie 1994
Do čtvrtfinále proklouzli jen díky pohotové Doležalově „rybičce“ v duelu s Norskem. Nepomohla ani pittsburská injekce v podobě Jágra se Strakou. Stop ve čtvrtfinále a v konečném pořadí až sedmá příčka za domácí Itálií.
Světový pohár 1996
Titul z mistrovství světa ve Vídni měli potvrdit i při konfrontaci se zámořím. K ní ale vůbec nedošlo. Český národní tým v evropské skupině třikrát ostudně vybouchl, napětí se přeneslo do otevřených konfliktů mezi hráči.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko