Hlavní obsah

Proti Slovensku se zkušenostmi, na Karjalu se třemi nováčky

PRAHA

Zatímco v přípravném zápase se Slovenskem 4. listopadu nastoupí česká hokejová reprezentace převážně se zkušenými borci a sestava bude vyšperkována hvězdami Jaromírem Jágrem a Martinem Strakou, na následný turnaj Karjala do Finska pojede trochu pozměněný tým. A jsou v něm i tři nováčci - obránce Ondřej Němec a útočníci Petr Vampola a David Květoň.

Článek

Zápas se Slovenskem hraný 4. listopadu má být také především podívanou pro diváky. Utkání je totiž součástí oslav 100 let českého hokeje a proto se v týmu českým fanouškům představí hráči jako Jágr a Martin Straka, který už oficiálně svou kariéru v reprezentaci ukončil. Národní dres oblékne výjimečně jen pro tento zápas.

Jágr by v Praze chybět neměl

Jágr slíbil účast v případě potřeby i na některém z turnajů Euro Hockey Tour, ale v současnosti není úplně jistá ani jeho účast v Praze. Česká hvězda Omsku odstoupila kvůli nespecifikovanému zranění ze středečního utkání v Petrohradu. "Teď naposledy jsem s Jardou nemluvil, ale vzhledem k tomu, že odcestoval s týmem do Čerepovce, tak by snad měl být v pořádku," doufá reprezentační kouč Vladimír Růžička.

"Jinak jsem s ním domluvený tak, že hráče jako on nepotřebuji vidět na akcích Euro Hockey Tour, ale chtěl bych ho samozřejmě využít na mistrovství světa. Pokud se bude cítit nám pomoci, tak bude pro český tým ohromnou posilou," dal Růžička najevo, že hodlá využít Jágrovo působení v Evropě po odchodu ze zámoří.

Nominace českého týmu pro zápas se Slovenskem:
Brankáři:
A. Svoboda (Slavia), L. Mensator (Karlovy Vary)
Obránci:
P. Kadlec (Slavia), M. Barinka, A. Krstev (oba Vítkovice), K. Rachůnek (Dynamo Moskva), P. Čáslava (Pardubice), M. Blaťák (Ufa), M. Ševc (Färjestad), J. Platil (Čeljabinsk)
Útočníci:
R. Červenka, J. Bednář (oba Slavia), L. Čermák (Ufa), J. Marek, T. Rolinek (oba Magnitogorsk), P. Čajánek (Dynamo Moskva), J. Hlinka (Linköping), J. Klepiš, J. Jágr (oba Omsk), Z. Irgl, J. Vašíček (oba Jaroslavl), M. Straka (Plzeň).

Zápasem se Slováky pro český národní tým oficiálně začne nová sezóna, protože předchozí plánované zápasy s Francií byly ze strany soupeře zrušeny. Od čtvrtka 6. listopadu pak začíná Euro Hockey Tour prvním turnajem, kterým je Karjala Cup v Helsinkách. Český tým začne ve čtvrtek zápasem s Finskem, v sobotu hraje proti Švédsku a v neděli s Ruskem.

V nominaci pro Karjalu je oproti pražské sestavě několik změn. Vedle Jágra a Straky do Finska nepojedou Slávisté Svoboda, Kadlec, Bednář a Červenka a také Jaroslav Hlinka, který dostal od Linköpingu povolení jen ke startu v Praze. Tým tak doplnili kladenský brankář Kopřiva, karlovarské věže Skuhravý, Kumstát, Sparťan Kratěna, Hořava z ruského Novokuzněcku, a dostalo se také na tři nováčky.

Růžička chtěl do týmu i obránce Karla Pilaře, který se však omluvil kvůli zranění. A trenér musel nakonec oželet i pardubického útočníka Jana Starého. "Hrál velmi dobře a chtěli jsme ho vidět. Ale dobírá teď antibiotika a nebylo by vůči němu fér, abysme ho povolali bez tréninku. Pokud bude pokračovat v dobrých výkonech, budu ho chtít nominovat na další turnaj v Rusku," dodal Růžička.

Nominace českého týmu na Karjala Cup 2008:
Brankáři:
M. Kopřiva (Kladno), L. Mensator (Karlovy Vary)
Obránci:
M. Barinka, A. Krstev (oba Vítkovice), K. Rachůnek (Dynamo Moskva), P. Čáslava (Pardubice), M. Blaťák (Ufa), M. Ševc (Färjestad), J. Platil (Čeljabinsk), O. Němec (Karlovy Vary)
Útočníci:
L. Čermák (Ufa), J. Marek, T. Rolinek (oba Magnitogorsk), P. Čajánek (Dynamo Moskva), J. Klepiš (Omsk), Z. Irgl, J. Vašíček (oba Jaroslavl), P. Vampola (Plzeň), O. Kratěna (Sparta), D. Květoň (Třinec), M. Hořava (Novokuzněck), V. Skuhravý, P. Kumstát (oba Karlovy Vary).

Reklama

Související témata: