Hlavní obsah

Prezident Klaus ocenil osm hokejových legend zlatou plaketou

PRAHA

Osm českých hokejových legend ve středu ocenil Václav Klaus na Pražském hradě zlatou Čestnou plaketou prezidenta republiky. Při přijetí v rámci oslav sta let Českého svazu ledního hokeje byli vyznamenáni Augustin Bubník, Vladimír Zábrodský, Jiří Holík, Vladimír Martinec, Jiří Hrdina, Vladimír Růžička, Dominik Hašek a jako jediný aktivní hráč Jaromír Jágr.

Článek

Mezi oceněnými nechyběl ani Karel Gut, jehož vyznamenal prezident už loni v září při příležitosti 80. narozenin.

Všichni dnes vyznamenaní hráči s výjimkou Jiřího Hrdiny byli v úterý v pražské O2 Areně uvedeni také do Síně slávy českého hokeje, do které vstoupilo celkem 41 osobností. Hrdina, trojnásobný vítěz Stanleyova poháru a mistr světa z Prahy z roku 1985, byl mezi 136 oceněnými stříbrnou pamětní mincí.

Klaus zdůraznil, že podobná setkání s velkou skupinou lidí se na Hradě moc často nekonají. Vedle oceněných hráčů totiž přijal i další přibližně tři desítky bývalých hráčů, funkcionářů a lidí působících v hokejovém dění. "Ale lidé jako vy si to určitě zaslouží," řekl Klaus.

Nechal se slyšet, že by klidně daroval zlaté medaile všem zúčastněným. Tolik jich prý ale prezidentská kancelář nemá aktuálně k dispozici. "My jsme mysleli, že je vždy budeme dávat po jedné, a nyní se to celé obrátilo," řekl s úsměvem Klaus. Zejména Jágra jako aktivního hráče a Růžičku jako současného trenéra národního týmu pak požádal, aby zlepšili výsledky reprezentace. "Souhlasím s tím, že úspěchy byly, ale v posledních letech by jste mohli trochu přidat," přál si Klaus.

Dnešní přijetí zástupců českého hokeje na Pražském hradě prakticky uzavřelo oslavy sta let tohoto zimního sportu v České republice. Hlavní částí byl úterní program v O2 Areně. "Myslím si, že to byla velmi zdařilá hokejová akce, na které se od rána prezentovali nejmenší hráči až po old boys, naše hokejové legendy, kteří večer vyjeli na led před zaplněnou arénou," řekl předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Reklama