Hlavní obsah

Čeští hokejisté na turnaji Karjala smetli Švédy v poslední třetině

Čeští hokejisté vyhráli ve svém druhém vystoupení na turnaji Karjala v Helsinkách nad Švédskem 4:1. Svěřenci Vladimíra Růžičky sice v sobotu od druhé třetiny prohrávali po brance Thörnberga, úspěšné zásahy Hořavy, Irgla, Nedorosta a Čajánka v poslední části ovšem znamenaly první výhru na turnaji. Češi tak po čtvrteční prohře s Finskem mají stále šanci úvodní podnik seriálu Euro Hockey Tour vyhrát.

Článek

Švédové poprvé vážně zahrozili v polovině desáté minuty. Do Fabriciusovy přihrávky se ovšem pohotově položil Blaťák. Aktivní Fabricius zavařil české obraně i v následné akci, tentokrát proti němu skvěle zasáhl gólman Kopřiva.

V páté minutě druhé části se po jednoduché akci dostal k zakončení Čajánek, který bohužel pro český tým nastřelil pouze tyč Gustavssonovy svatyně. Ačkoliv byl stav utkání stále bezbrankový, diváky na stadiónu v Helsinkách bavili aktivní hrou hokejisté obou výběrů.

Ve 32. minutě měli čeští hráči velké štěstí, když za sebou nechal Kutlák švédské levé křídlo Fabriciuse. Ten již překonal českou sobotní brankářskou jedničku Kopřivu, naštěstí pro Růžičkův celek skončil jeho pokus ale jen na tyči. Lepší střeleckou muškou se prezentovali Seveřané o čtyři minuty později, když Hannula parádní přihrávkou z pravého kruhu našel před brankou Thörnberga, pro něhož již nebyl problém zavěsit puk do české branky.

Češi řádili v poslední části

Čeští hráči na svého soupeře vlétli hned v počátku třetí třetiny. Nastřelený Irglův kotouč z ostrého úhlu se pokoušel dopravit do sítě Čajánek. Ten v tu chvíli již podruhé v utkání poslal puk jen do tyče švédské branky. Veseleji bylo v českém táboře ve 43. minutě, když před gólmanem Gustavssonem zužitkoval Vampolovu přihrávku Miloš Hořava.

Irgl se ve 47. minutě postaral o to, že česká střídačka zakřičela radostí v zápase podruhé. Bleskový přechod do útoku předvedli Časláva s Čajánkem, a český výběr tak šel poprvé v utkání do vedení. Hosté mohli zvýšit skóre deset minut před koncem, ovšem Vašíčka tentokrát Gustavsson vychytal. Jinak tomu byl v minutě 56., kdy Nedorost úspěšně mířil po ledě k tyči a zvýšil na 3:1. Povedenou přihrávku zužitkoval hned o minutu později také Čajánek, jenž skóroval na konečných 4:1.

Česká republika - Švédsko 4:1 (0:0, 0:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 43. Hořava (Vampola), 47. Irgl (Čajánek, K. Rachůnek), 56. V. Nedorost (Blaťák, K. Rachůnek), 57. Čajánek (Čermák) - 36. Thörnberg (Hannula, Martensson). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Orelma, Suominen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 4740.
Česká republika: Kopřiva - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Barinka, Blaťák, Kutlák, Němec, Ševc - Irgl, Čermák, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Nedorost - Kumstát, Skuhravý, Rolinek - Květoň, Vampola, Hořava. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Gustavsson - Timander, Akerman, Fransson, S. Lidström, R. Jonsson, Sandström, Tärnström, Hedman - Hannula, Nordquist, Harju - Nilson, Engqvist, Emvall - Widing, Wallin, Fabricius - Nordgren, Martensson, Thörnberg. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.

Reklama

Související témata: