Hlavní obsah

Češi sehráli s Rusy na Karjale vyrovnaný zápas, padli až po nájezdech

HELSINKY

Čeští hokejisté na celkové vítězství na Karjala Cupu nedosáhli. V nedělním utkání podlehli v Helsinkách po velmi dobrém výkonu Rusku 0:1 po samostatných nájezdech. O konečném umístění Růžičkova týmu na úvodním podniku sezóny rozhodne odpolední utkání mezi Finskem a Švédskem. Pokud Finové vyhrají v základní hrací době, skončí Češi třetí, v případě jakéhokoli jiného výsledku obsadí druhou pozici. Triumf slaví Rusové.

Článek

Češi vstoupili do utkání nesmírně aktivně, očekávaný ruský tlak se nekonal. Již během úvodních šesti minut se Růžičkův tým dostal k několika nebezpečným příležitostem, ani v těch nejnadějnějších ale Květoň s Kumstátem na gólmana Barulina nevyzráli. Po deseti minutách hry se před Barulinem zjevil zcela osamocený Vašíček, místo zakončení ale ještě hledal Klepiše, čímž akci zbytečně překombinoval.

Sborná o sobě dala poprvé vědět až na konci sedmnácté minuty, Miroslav Kopřiva, který se znovu postavil do branky českého týmu, si ale poradil jak se střelou Buta, tak s dorážkou Ščastlivého. V pětadvacáté minutě přišla při přesilové hře Čechů dosud největší šance zápasu. Marek si vybruslil zpoza branky, ideálním pasem přes brankoviště našel Čajánka, ten ale místo opuštěné klece trefil jen pravou tyč.

Hokej on-line na Sport.cz:
Karjala Cup:Rusko - Česká republika

Štěstí v neštěstí měl zanedlouho na druhé straně Kopřiva, když nahození Ščastlivého kvůli teči změnilo směr, kladenský gólman ale dokázal na poslední chvíli zareagovat a kotouč vyrazil. Bykovovo mužstvo v těchto chvílích zápasu vyrovnalo obraz hry, častými a zbytečnými vyloučeními tomu ale pomohli i Češi.

V 34. minutě putovali v krátkém časovém sledu na trestnou lavici But s Kuljašem a Češi tak hráli minutu a půl dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. Nesehráli ji sice špatně, na pozorného Barulina si ale nepřišli. Ruský brankář pak již při hře v plném počtu zneškodnil i pokus Marka po Čajánkově chytré přihrávce.

Rozhodnout musely až nájezdy

Na začátku třetí části si sjel až do levého kruhu obránce Žitnik, Rachůnek mu ale obětavě padl do střely a usnadnil tak Kopřivovi úlohu. Mladičký gólman se vyznamenal i v polovině třetí třetiny, kdy si poradil s Proškinovou první ranou i jeho dorážkou. Na opačné straně vystrašil Barulina svou dělovkou Němec, bezbrankový stav ale panoval i nadále.

Osm minut před koncem třetí části chyboval při rozehrávce Kutlák, kotouč se dostal až k Butovi, který okamžitě pálil z voleje. Kopřiva ale švihl svou lapačkou a kotouč reflexivně vytěsnil mezi tři tyče. Zápas tak za nerozhodného výsledku doputoval až do prodloužení. V něm hráli Češi minutu a půl přesilovku čtyři na tři, v branku ji ale nepřetavily. Rozhodnout proto musely až nájezdy, ve kterých zajistil Rusům dodatečný bod Zaripov.

Karjala Cup:
Česká republika - Rusko 0:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
Rozh. samostatný nájezd: Zaripov. Rozhodčí: Rantala, Rönn - Fonselius, Nieminen (všichni Fin.). Vyloučení: 7:8. Bez využití. Diváci: 4212.
Česká republika: Kopřiva - K. Rachůnek, Kutlák, Krstev, Barinka, Němec, Blaťák, Ševc - Čermák, Marek, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Nedorost - Květoň, Vampola, Hořava - Irgl. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Barulin - I. Nikulin, Proškin, Aťušov, Korněv, Kuljaš, Višněvskij, Ščadilov, Žitnik - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Michnov, Ščastlivyj, But - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Těreščenko, Paršin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Reklama

Související témata: