Hlavní obsah

Češi si proti Kazachům s chutí zastříleli a zlepšili statistiky

Vysokou výhrou 10:2 nad Kazachstánem zakončili čeští reprezentanti do dvaceti let své putování základní skupinou mistrovství světa. Bez problémů tak postoupili do čtvrtfinále turnaje, ve kterém v pátek ve 21:30 SEČ narazí na Rusko.

Článek

"Dali jsme hodně gólů, kluci si zlepšili statistiky. Byl to pohodový zápas," řekl po zápase spolupracovníkovi ČTK brankář české reprezentace Dominik Furch. Ten si v utkání připsal dvaadvacet zákroků. Hlavně na začátku střetnutí byl slávistický gólman v plné permanenci, Kazaši v prvním dějství vedli na střely na branku. "Dalo se čekat, že do utkání vlétnou, ale bylo jasné, že postupně budou odpadat, neboť den předtím hráli náročný zápas s Amerikou," prohlásil Furch.

Češi byli v úvodu utkání velmi produktivní, na šest branek v první třetině spotřebovali třináct pokusů. První čtyři góly Čechů padly z pěti střel na kazašskou branku. "Tím jsme se hodně uklidnili a pak hráli svou hru," nechal se slyšet osmnáctiletý brankář české reprezentace, jenž v utkání inkasoval dvakrát. "To mě samozřejmě mrzí, ale hlavní je postup do čtvrtfinále. Tím se to všechno maže," usmíval se po zápase Furch.

První oslavy nového roku tak čeští reprezentanti prožili hned v kabině. "Na hotelu si dáme přípitek, slavení bude velmi přiměřené, protože hned dopoledne na Nový rok máme trénink. Musíme se připravit na čtvrtfinále s Ruskem," řekl Furch jasně.

Právě utkání s ruskou sbornou rozhodne o tom, zda čeští junioři budou letos bojovat o medaile na šampionátu do dvaceti let. "Je to pro nás lepší protivník, všichni víme o rivalitě s nimi. Věříme si na ně, můžeme je uhrát. Kdybychom tomu nevěřili, tak bychom do čtvrtfinále nemuseli nastupovat," sebevědomě prohlásil brankář českého celku.

Češi si dobře pamatují, že sbornou v této sezoně porazili 5:3 v Brně a vyrovnaný zápas s ní hráli i na turnaji ve Švédsku, kde sice Rusové vyhráli 6:3, ale tři góly dali až v posledních šesti minutách. "Musíme hrát zcela koncentrovaně, pak máme šanci je přehrát," řek Furch.

Tři gólové přihrávky na slepené góly Jana Káni si v úterním zápase připsal obránce Tomáš Kundrátek. "Všechny nahrávky byly v přesilovce. Honza tam odvedl skvělou práci, všechno to bylo na něho. Celá lajna hrála výborně," pochvaloval si Kundrátek souhrou s nejproduktivnějším hráčem českého týmu, jenž proti Kazachstánu vstřelil čtyři branky.

O zápasu rozhodl drtivý start české reprezentace. "Snažili jsme se hrát zodpovědně v obraně, dařilo se nám ujíždět do brejků a v nich skórovat," komentoval bývalý třinecký bek začátek střetnutí. "Kazaši ale do utkání vstoupili velmi snaživě. Dost často stříleli, Dominik (Furch) nás hodně podržel," řekl Kundrátek. Postupem času se z duelu stávala exhibice, v níž nakonec padlo dvanáct gólů. "Pak jsme až zbytečně vymýšleli a nacvičovali třeba i další přesilovky," uvedl Kundrátek.

Vyhecovaný zápas

Ani on se duelu se silným Ruskem nebojí. "Bude to vyhecovaný zápas. Musíme hrát zezadu. Každý tým je k poražení. Musíme do toho jít naplno a připravit se pořádně," prohlásil český obránce.

Na loňském juniorském mistrovství Češi ve čtvrtfinále podlehli svému letošnímu soupeři 1:4. "Chceme jim to vrátit, všichni budeme řádně nažhavení. Musíme se snažit je přečíslovat a eliminovat jejich přechod do útoku," dodal Kundrátek.

Reklama