Hlavní obsah

Ani snížení platu Jágra od návratu do ruského Omsku neodradí

PRAHA

Ani plánované snížení platů v Kontinentální hokejové lize o celých dvacet procent neodradí Jaromíra Jágra od návratu do ruského Omsku. „Dvacet procent je dvacet procent, ale smlouvu mám podepsanou ještě na rok, takže do Avangardu se určitě vrátím,“ tvrdí česká hvězda, že na nejbližších dvanáct měsíců má budoucnost narýsovanou jasně.

Foto: www.khl.ru

Jaromír Jágr v dresu Avangardu Omsk

Článek

Takže ani radikální snížení platu vás od další sezóny ve službách Omsku neodradí? Skutečně se zase vrátíte na Sibiř?

I v  NHL jsem podepsanou smlouvu a přesto se šlo s platem o pětadvacet procent dolů, takže pro mě nic nového. V Omsku mám podepsanou smlouvu ještě na rok a chtěl bych ji dodržet.

Návrat na scénu zámořské NHL tedy vylučujete?

Nikdy neříkám nikdy, ale co se stane za rok, to se teprve uvidí. Záleží na tom, jak se budu cítit, jak bude sloužit zdraví, v jaké budu formě a hlavně - jestli o mě bude mít ještě někdo vůbec zájem.

Letos ho Edmonton měl, ale z námluv nakonec sešlo...

Všechno záleželo na tom, zda se s Omskem dostaneme do play-off. A my tam nakonec proklouzli.

A co kdyby se před vámi brány play off zavřely? Kývnul byste?

Naštěstí k takovému rozhodování nedošlo, ale bylo těžké během jednoho dne všechno zvážit. Vydat se na druhý konec světa, hrát hokej na jiném kluzišti, to všechno bylo strašně složité, i když na druhé straně těšilo, že o mě má stále ještě někdo zájem.

První sezónu v kontinentální lize máte za sebou, takže můžete srovnávat. Jaký je podle vás nejpodstatnější rozdíl mezi KHL a NHL?

Určitě v zatížení. Za mořem se v září začne a jeden se bez přestávky v jednom kuse. Každý druhý třetí den zápas, k tomu cestování, takže z hokeje se po osmi měsících stane děsivý stereotyp. V Rusku se tolik zápasů nehrálo, takže i na čtrnáctidenní přestávky se čas vyšetřil.

A dál?

Dál těžko srovnávat, protože NHL má pomalu stoletou tradici, zatímco Kontinentální liga odehrála teprve první ročník. I tak byla kvalitní a bude ještě lepší.

Co třeba Omsk? Kam byste ho v hierarchii NHL zařadil?

Nejen Omsk, ale i dalších deset mužstev Kontinentální ligy by svou úrovní, zázemím a tím, co dělají pro hráče, se mohlo do NHL klidně zařadit. Všechno je totiž o penězích.

Omsk si na peníze rozhodně stěžovat nemůže, takže jak v klubu hodnotili uplynulou sezónu?

Jako hodně bláznivou, neboť v přípravě jsme všechno vyhrávali, jenže pak se začali už po šesti, sedmi zápasech měnit trenéři, kteří odcházeli a zase se vraceli. Do toho přišla tragická smrt mladého Čerepanova, starosti, zda se s Omskem do play off vůbec dostaneme. Nakonec jsme tam proklouzli, první celek vyřadili a nescházelo mnoho, abychom si i s druhým poradili. Dopadlo to pro nás nakonec lépe, než to dopadnout mohlo.

Tudíž i vy sám jste spokojen?

Vůbec ne, jsem naopak zklamán. Měli jsme na víc. Mužstvo i já.

Takže v příští sezóně chcete dopadnout lépe?

A myslím, že dopadneme, protože před letošní sezónou se v Omsku mužstvo rodilo od samých základů, což se samozřejmě muselo projevit. Vždyť z původního kádru zůstalo jen pět hokejistů, dalších pětatřicet přišlo a prali se o místo ve čtyřech pětkách.

Své určitě sehrály neustálé výměny a také návraty trenérů. Už je jasno o tom, kdo povede Omsk v příští sezóně?

Spekulovalo se o různých jménech, jména našeho trenéra Výborného či Jelínka se mezi nimi rovněž objevovala, ale podle mého bude nejrozumnější, když ruské mužstvo povede ruský trenér.

Proč?

V Rusku se trénuje úplně jinak než v Evropě či Kanadě, hráči jsou na to zvyklý a proto je nesmysl jejich zvyklosti měnit. Proto si myslí, že nakonec v Omsku zůstane koučem Nikitin, s nímž jsme se dostali do play off.

Kontinentální hokejovou ligu a Gagarinův pohár vyhrála překvapivě Kazaň. Na koho jste před finále sázel vy?

Jaroslavl měla sice kvalitnější mužstvo, jenže u Kazaně člověk nikdy, o čemž jsme se ostatně s Omskem přesvědčili. V jednom zápase vypadali, že ho nepřežijí a umřou, druhý den ale hrali přímo zázračně. A navíc měli letos štěstí, což všechno se potvrdilo i ve finále.

V Rusku jste byl se svou přítelkyní Innou Puhajkovou. Jak si spolu užívali Omsku a Sibiře?

Myslím, že byla spokojená, protože vždycky záleží na tom, co člověk od nové štace očekává. Pokud není náročný a nemá představu, že bude nakupovat stejně jako na páté avenue v New Yorku, nemůže si stěžovat. V Omsku jsme našli spoustu dobrých lidí ochotných na každém kroku pomoci, krásnou přírodu, čisté ovzduší, takže spokojenost a pohoda.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko