Hlavní obsah

Němci jsou asi postrachem českého hokeje, posteskl si kouč Sýkora

MOORHEAD

Čeští hokejisté do 18 let mohou podruhé v krátké době doplatit na mistrovství světa na porážku s Německem. V neděli v americkém Moorhead podlehli tomuto soupeři těsně 3:4 a hrozí jim, že místo postupu do čtvrtfinále budou muset bojovat ve skupině o udržení. Předloni v ní neuspěli a sestoupili právě po prohře s německým výběrem.

Článek

"Němci jsou asi postrachem českého hokeje," řekl hlavní kouč Marek Sýkora, jehož svěřencům se nepovedl především nástup do utkání. "Před zápasem jsme si něco řekli, ale bohužel jsme to v první třetině vůbec nedodržovali. První polovinu zápasu jsme sehráli špatně. Na rozdíl od soupeře, který měl navíc v nohách náročné utkání se Švédy, nám chyběl pohyb," prohlásil Sýkora.

Sám prý cítil, že něco je od začátku špatně. "Ještě po rozcvičce před zápasem jsem mluvil s hráči, protože se mi nelíbilo, jak k ní přistoupili. Bylo mi jasné, že něco není v pořádku. Nevím, jestli byli příliš optimističtí, nebo naopak nervózní. Do hráčů člověk nevidí," uvedl zkušený kouč.

Hráči si byli pomalého rozjezdu dobře vědomi. "Ze začátku jsme byli ospalí a Němci nás přebruslili. Pak se to sice zvedlo, ale když prohráváte o tři góly, už je to hodně těžké," připustil útočník Roman Horák.

I když se výkon českého celku ve druhé polovině zápasu výrazně zlepšil, na vyrovnání to nestačilo. Drtivý tlak měli Češi zejména v závěrečných čtyřech minutách druhé třetiny. Němci však vynaložili všechny síly na obranu a utkání dovedli k vítězství. "Hrají za ně velcí kluci, kteří mají německý dril a nic nepodcení. Navíc jim dobře zachytal gólman," řekl Sýkora.

Český výběr překvapivě nestíhal se soupeřem držet krok, z čehož pramenily fauly, jež ho srážely do kolen. Němci pak ukázali, že přesilové hry umí proměňovat. "Na turnaji takové úrovně nemůžeme nechat žádného soupeře utéct o tři branky. Je to příliš velký rozdíl, který Německo uhájilo i během našeho závěrečného tlaku," konstatoval Horák. "Němci byli strašně produktivní. Dvě přesilovky dokázali využít už do sedmi vteřin," řekl Sýkora.

Spoléhat se musí na Švýcary

Zbytečná vyloučení se opět ukázala jako největší problém českého týmu. Dvě a půl minuty před koncem, kdy měl tlak gradovat, musel potřetí v zápase na trestnou lavici obránce Polášek. První dvě jeho vyloučení Němci potrestali, to třetí připravilo Čechy o možnost vystupňovat závěrečnou snahu o vyrovnání. "Vyloučení jsou naším největším problémem na turnaji. Místo toho, abychom bruslili, si zbytečně pomáháme hokejkou a rozhodčí nás za to trestají. Drží se nás to už od přípravných zápasů," podotkl útočník Andrej Nestrašil.

V případě, že Češi v následujícím zápase prohrají s Kanadou a Německo získá alespoň bod proti Švýcarsku, bude muset Sýkorův výběr bojovat ve skupině o záchranu. Pokud porazí Kanadu a Javorové listy podlehnou i Švédsku, postoupí Češi do čtvrtfinále i v případě výhry Němců nad Švýcary. "Musíme teď spoléhat na Švýcary, ale být závislí na druhých v hokeji nikdy není dobré," konstatoval Sýkora.

Reklama

Související témata: