Hlavní obsah

České hokejové hry se letos neuskuteční! Zrušeny byly všechny srpnové reprezentační akce

Praha

Původně měly proběhnout na přelomu dubna a května jako generálka na světový šampionát, který byl ale nakonec letos kvůli pandemii koronaviru zrušen, a tak byly České hokejové hry v Brně přesunuty na konec srpna. Jenže ani v tomto termínu se poslední podnik seriálu Euro Hockey Tour minulé sezony neuskuteční. Vzhledem k nedávnému výskytu nákazy mezi členy mládežnických výběrů a souvisejícím karanténním opatřením rozhodl Český svaz ledního hokeje (ČSLH) o zrušení všech srpnových reprezentačních akcí. Tedy i Českých hokejových her...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace (zleva) Milan Gulaš, Martin Zaťovič a Jakub Jeřábek během utkání s Finy v Plzni.

Článek

Vedení hokejového svazu v tomto týdnu potvrdilo, že pozitivní test na covid-19 měla trojice reprezentantů, kteří se v minulém a tomto týdnu zúčastnili tří přípravných zápasů se Slovenskem, nákaza se objevila u jednoho hráče národního týmu do sedmnácti let, který v uplynulém týdnu absolvoval přípravné dvojutkání se Švýcarskem.

„Reprezentačních akcí se účastní hráči z různých klubů a v situaci, kdy výskyt nákazy u jediného člena týmu zpravidla znamená čtrnáctidenní karanténu pro celé mužstvo a někde i uzavření zimního stadionu, jsou v ohrožení klubový hokej i nadcházející ročník soutěží,“ vysvětluje hokejový svaz, proč se rozhodl zrušit veškeré srpnové akce.

Hrát se tak nebudou nejen České hokejové hry seniorské reprezentace v Brně, neuskuteční se ani přípravné kempy, zápasy a turnaje mládežnických reprezentací. Rovněž neproběhne Letní kemp hokejového svazu pro hráče ročníků 2010 a 2011 naplánovaný na začátek srpna.

„Za v současné době nastavených karanténních opatření by soutěžní sezona nejspíš nemohla proběhnout,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

„S představiteli státních institucí denně jednáme, jak situaci klubů organizačně a ekonomicky řešit. Usilovně na tom pracujeme, ale zatímco s jinými omezeními bychom si poradit dokázali, bez hráčů, tréninků a zápasů soutěžit nemůžeme,“ připomíná Král, že výskyt onemocnění covidem-19 u jednotlivce většinou znamená dvoutýdenní karanténu pro celý tým a je pro hokej likvidační.

Hokejový svaz byl nucen České hokejové hry, které měly být premiérou nového hlavního trenéra Filipa Pešána na střídačce národního týmu, zrušit i proto, že za stávajících podmínek by se brněnského turnaje nemohlo zúčastnit mužstvo Ruska a omluvit se museli i hokejisté Finska, které by po návratu čekala povinná čtrnáctidenní karanténa bez přípravy v klubech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Pešán si na svou premiéru na střídačce seniorské hokejové reprezentace musí počkat.

Stanou se Češi vítězi Euro Hockey Tour?

České reprezentaci vedené v té době koučem Milošem Říhou starším patřila po turnajích Karjala, Channel One Cupu a po Švédských hokejových hrách v tabulce Euro Hockey Tour první příčka. Odehrát se už měly jen České hokejové hry. Zatím není jasné, jestli se jako konečné uznají výsledky po třech podnicích.

„Tahle otázka zatím nebyla řešena. V regulích Euro Hockey Tour na takovou situaci pamatováno není. Dávalo by smysl uznat pořadí po třech turnajích jako konečné, musely by to ale odsouhlasit všechny čtyři zúčastněné národní týmy,“ řekl pro Sport.cz mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Vývojem situace a zahájením soutěžní sezony 2020/2021 se budou věnovat jednání výkonného výboru ČSLH v srpnu a počátkem září. Na přetřes přijdou i otázky ohledně možné úpravy termínového kalendáře, herních řádů a modelu soutěží.

A co s extraligou a dalšími tuzemskými soutěžemi?

„Vedení ČSLH je v pravidelném kontaktu s vedoucím skupiny pro rozvolňování epidemiologických opatření Rastislavem Maďarem, předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a společně se zástupci státních institucí a dalších sportovních svazů hledá způsoby, jak soutěžní sezonu zahájit a uskutečnit.

„Nějaký čas stále máme a děláme všechno, aby se to podařilo,“ uzavírá Král.

Reklama

Související témata: