Hlavní obsah

Česká hokejová reprezentace začne sezonu startem na turnaji Karjala

Praha
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace zahájí sezonu startem na listopadovém turnaji Karjala v Helsinkách. Jeho součástí bude domácí zápas se Švédskem, který se uskuteční 5. listopadu v pražské O2 areně. První díl seriálu Euro Hockey Tour (EHT) tak bude mít klasickou podobu, ve finské metropoli se národní tým představí 7. a 8. listopadu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radan Lenc během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Beijer Hockey Games.

Článek

Zástupci Česka, Švédska, Finska a Ruska, kteří se na turnajích EHT pravidelně setkávají, v září jednali o možnosti, že by při koronavirové krizi nahradili tradiční turnaje dvojzápasy, které by se v jednotlivých reprezentačních pauzách konaly pouze se dvěma účastníky na jednom místě.

Představitelé finského hokeje ale preferovali turnajový model a dnes oficiálně oznámili, že od místních úřadů získali výjimku a mohou akci v Hartwall areně uspořádat.

"Je skvělé, že národní tým může po dlouhé době opět hrát. Turnaj Karjala je důležitou součástí přípravy národních týmů a jeho důležitost se nyní ještě zvyšuje. Vždyť jsme naposledy hráli v únoru na švédském turnaji EHT," uvedl generální manažer finské reprezentace Jere Lehtinen.

Kvůli pandemii koronaviru bylo v minulé sezoně zrušeno květnové mistrovství světa a neuskutečnily se ani České hry, které byly nejprve přeloženy z přelomu dubna a května na srpen a poté zrušeny.

Turnaj Karjala se v listopadu uskuteční ve speciálním režimu. Bude omezen počet diváků, kteří budou mít povolen vstup do haly. Víkendové zápasy se odehrají zcela bez fanoušků. Zvláštní režim budou mít i jednotlivé reprezentační týmy, které budou před odlety speciály doma testovány na covid-19, a test je čeká i bezprostředně po příletu do Finska. Hokejisté budou mít rezervovaný svůj hotel a mimo zápasy se nebudou smět pohybovat po městě. Měla by tak vzniknout podobná "bublina" jako při play off zámořské NHL.

Finský turnaj bude premiérou pro nového trenéra české reprezentace Filipa Pešána, jenž nahradil po předčasně ukončené minulé sezoně Miloše Říhu.

Reklama

Související témata: