Hlavní obsah

Ve Švédsku kraluje brankářům. Teď se chce Salák ukázat i českým fanouškům

PRAHA

Po sezóně strávené ve Floridě a zejména na farmě v Rochesteru se rozhodl zámoří opustit a vrátit se na sever Evropy, kde už dříve působil. Brankář Alexandr Salák však nezamířil do Finska, kde v sezónách 2007-09 cyhtal, nýbrž do sousedního Švédska, aby se upsal Färjestadu. V jeho dresu prožívá báječnou sezónu. Vládne statistikám úspěšnosti zásahů, dělí se o první místo v počtu vychytaných nul. Nyní si strakonický rodák zahraje za národní tým na LG Hockey Games právě ve Švédsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Salák na srazu hokejové reprezentace

Článek
Fotogalerie

„Zatím jsem spokojený,“ pokyvuje hlavou čtyřiadvactiletý gólman. Ani ne tak proto, že se mu podařilo ve švédské Elitserien opanovat brankářské statistiky, jako spíš z vlastního dobrého pocitu z odvedené práce. „Jen o těch číslech to není. My gólmani sledujeme po každém zápase spoustu jiných věcí, s trenéry to rozebíráme u videa. Jsem šťastný, že to doteď funguje.“

V létě se přitom jeho přesun ze zámoří na sever Evropy upekl docela narychlo a Salák tak neměl jistotu, že se mu na odlišný styl hokeje podaří dostatečně brzy adaptovat. „Vždycky chvíli trvá, než si věci sednou, jak mají. Ale zvládl jsem to dobře, lidi jsou tam v pohodě, stejně jako spoluhráči. V tom není problém,“ těší ho.

Evropský styl hokeje je čtyřiadvacetiletému gólmanovi přeci jen bližší. „Tady je to víc týmová záležitost. Na farmě si jdou většinou kluci za svým jediným cílem (dostat se do NHL – pozn. aut.), takže to tam někdy hapruje. Ve Švédsku je to super, parta je skvělá. Navíc se tu nehraje tolik utkání, cestování je taky méně než v zámoří, zvlášť když jste na farmě. Sedí mi to prostě víc,“ říká Salák, který si ve Färjestadu vystačí s angličtinou. „Švédsky zatím jen nadávám,“ ušklíbne se.

Za pobyt v nároďáku je šťastný

Teď se může díky pozvánce do reprezentace představit i českým fandům, kteří o něm, jak sám přiznává, moc nevědí. „Ve Švédsku jsem odchytal dost zápasů, tady mě ale dost lidí pořádně nezná. Beru to proto tak, že se můžu ukázat i českým fanouškům,“ přiznává Salák, že se na Švédské hry těší. „Doufám, že to vyjde. Ale i kdyby se mi to nepovedlo, nic se pro mě nemění. Sám vím, jak umím chytat.“

Alexandr Salák při tréninku české reprezentacefoto: Právo/Jan Handrejch

Salák se zatím v národním týmu objevil jen ve dvou zápasech, ten poslední navíc odchytal už před téměř dvěma lety. I proto je nadšený, že se do týmu po delší pauze znovu vrací. „Letos jsem měl nějaké zdravotní komplikace, teď už se to ale dalo do kupy. „Jsem šťastný, že tu můžu být. Že se mé jméno objevilo mezi tolika skvělými gólmany. Je super znovu po dvou letech vidět kluky, normálně na ně koukám jen v televizi,“ neskrývá nadšení.

Před Haškem musí každý smeknout

Dál než na turnaj ve Švédsku nekouká. Že by se chtěl poprat o nominaci na mistrovství světa na Slovensku? Takhle talentovaný gólman neuvažuje. „Tohle neřeším. Jsem šťastný, že tu můžu být teď. Budu se snažit podávat co nejlepší výkony a když se mi bude dařit, tak jenom dobře,“ říká Salák a neopomene obratem pochválit dalšího adepta pro nominaci na šampionát. Nestárnoucího Dominika Haška. „Je úžasné sledovat, co on předvádí. Kolik brankářů by chtělo mít tolik čistých kont, jako on vychytal v Rusku… To je neuvěřitelný a každý před ním musí smeknout,“ říká zaníceně.

Na zápasy nároďáku na LG Hockey Games se do Stockholmu vypraví i Salákova manželka, se kterou ve Švédsku žije. „Manželka se do Stockholmu přijede podívat minimálně na čtvrteční zápas se Švédy, i když už ví, jak to dopadne,“ překvapuje Salák. Ví už snad předem, jaké skóre bude po zápase s Tre Kronor svítit na ukazateli? „Kluci ve Färjestadu mi před odletem na sraz poblahopřáli k nominaci a na čtvrtek jsme domluvili výsledek.“ Jaký? To zatím prozradit nechce. „To vám řeknu až po zápase.“

Reklama