Hlavní obsah

Bolestivá témata vs. hokejista Průcha. Byla, ale už žádné výlevy do novin

PRAHA

Jedno slovo by vystihlo hokejistu Petra Průchu, pokud by se měl vyjádřit k návratu do národního týmu. „Těším se,“ pravil na srazu reprezentace v Praze. Ale k jeho osobě se vztahují i další otázky. Konec v NHL. Nové angažmá v Kontinentální lize na trase Phoenix - Petrohrad. A také story „Rolinek". Kamarád mu vyčetl, že odmítl pozvánku na poslední mistrovství světa do Německa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rolinek (vlevo) a Petr Průcha na srazu české hokejové reprezentace.

Článek

Petře, jak to je mezi vámi a Tomášem Rolinkem? Hráli jsme proti sobě první zápas, co jsem přišel do Ruska, takže po utkání jsme si to vyříkali, více bych se k tomu nechtěl vracet.

Stál jste o to hodně, si to mezi vámi vysvětlit? Jsou věci, které si s určitými lidmi vyříkávat nemusíte, protože vám to je jedno, ale s kamarádem si to určitě vyříkat chcete.

V létě to třeba nešlo? Je lepší si to vyříkat z očí do očí. O tomhle už bylo napsáno tolik, že si každý musel udělat obrázek. Já jsem se k tomu nikdy nevyjadřoval, já nemám zapotřebí si vylévat srdce do novin. Tím bych to uzavřel, já s Rolasem nemám momentálně žádný problém. Je dobře, že jsme dále kamarádi.

Co se stalo
V roce 2009 se Petr Průcha omluvil před mistrovstvím světa ve Švýcarsku, protože neměl smlouvu v NHL. Poté ho reprezentační trenér Vladimír Růžička nezařadil do seznamu jmen před olympijskými hrami ve Vancouveru. Když při velkém počtu omluvenek před loňským šampionátem v Německu Růžička přece jen útočníka chtěl, tak on odmítl. Na to kapitán mužstva Tomáš Rolinek takový přístup odsoudil.
Pohled Tomáše Rolinka
"Z mé strany to nikdy mezi námi nebylo špatný. Co jsem řekl před mistrovstvím, za tím si stojím, a to je všechno. Viděli jsme se před čtrnácti dny a pokecali spolu nejen o tom, co mezi námi leželo, ale vůbec o hokeji a životě."

A co váš návrat do národního týmu? Moje situace se nemění, byl a jsem ochotný reprezentovat, ale měl jsem své důvody. Jako se nechci vyjadřovat ke kauze Rolinek, tak bych se nechtěl vyjadřovat k tomuto problému.

Pomyslel jste si někdy, že budete čekat téměř šest let? Určitě ne, nad tím se nedá takto přemýšlet. Vy taky nevíte, co budete dělat příští rok. To je život. Bylo to pro mě dost bolestivé téma, takže jsem to v hlavě uzavřel. Teď ale pozvánka přišla a mám radost.

Takže vám vadilo, že jste nebyl na posledním mistrovství světa v Německu? Já bych se o tom nechtěl moc bavit, ale určitě jsem z toho nebyl šťastný, byla to dost negativní zkušenost.

Máte jiné pocity než před šesti lety? Mám více zkušeností, jsem určitě jiný hráč, myslím si, že mohu přinést více, než když jsem byl vyjukaný jedenadvacetiletý kluk z každé minuty, co jsem strávil se super hvězdami.

Berete rok 2011 jako další posun ve své kariéře. Odešel jste z NHL do KHL, je tu pozvánka do národního týmu. Je to určitě nový začátek. Chtěl bych si tady budovat znovu své postavení.

To tedy bude spojené s Ruskem? Určitě. Celé to beru jako krok do jiné části kariéry, než jsem do teď byl. Změnil jsem klub, změnil jsem kontinent, všechno je nové.

NHL je minulostí? Nikdy neříkej nikdy, ale momentálně mám pocit, že se do NHL vrátit nechci a buduju si novou kariéru v Rusku.

Petr Průcha při tréninku české hokejové reprezentace.foto: Právo/Jan Handrejch

V čem je KHL lepší? Mám více prostoru a času. I fyzické parametry hráčů jsou menší, mnohem lépe se mi pracuje ve třetině a v rozích.

Takže jednodušší? To bych neřekl, je to úplně rozdílný hokej proti NHL. Někteří hráči jsou naopak v určitých věcech kvalitnější. Těžko srovnávat takové soutěže.

Jak těžké bylo opustit NHL? Dlouhé a těžké. Ale na konci jsem byl rozhodnutý. V podstatě jsem spěchal, abych byl pryč a připojil se k novému týmu.

Reklama