Hlavní obsah

Hokejový šampionát v novém. Za rok budou mít Češi ve skupině Rusy a Švédy

Česká hokejová reprezentace začne příští mistrovství světa ve švédském Stockholmu a pokud postoupí přes čtvrtfinále, dva zbývající zápasy odehraje ve finských Helsinkách. Světové šampionáty 2012 a 2013 totiž hostí společně Finsko a Švédsko, přičemž poprvé MS vyvrcholí ve Finsku a o rok později ve Švédsku. Navíc bude mít šampionát nový hrací model, kdy Češi už ve skupině narazí na dva silné soupeře - Švédsko a Rusko.

Foto: David W Cerny, Reuters

Čeští hokejisté začnou za rok ve Stockholmu. Ve skupině narazí také na Rusko a Švédsko.

Článek

Od příštího roku jsou totiž mužstva rozdělena jen do dvou skupin po osmi účastnících. Česko tak ve stockholmské skupině B čeká ještě Německo, Norsko, Lotyšsko, Dánsko, a Itálie. Ve skupině A se v Helsinkách utkají domácí Finsko, Kanada, USA, Švýcarsko, Slovensko, Bělorusko, Francie, a Kazachstán. MS 2012 se bude konat ve dnech 4. - 20. května.

Tím pádem mizí formát tzv. osmifinálových, neboli kvalifikačních, skupin. Každý se rovnou střetne se sedmi týmy ve skupině a poté bude následovat čtvrtfinále play off. Do vyřazovací části postoupí čtyři nejlepší týmy z každé skupiny, pro zbytek mužstev šampionát skončí. Poslední celky ze skupin automaticky sestupují, mizí tak i skupina o udržení.

Ve čtvrtfinále se ještě utkají týmy ze stejných skupin, aby se omezilo cestování mezi Švédskem a Finskem. To znamená, že první tým ze skupiny A bude hrát se čtvrtým ze stejné skupiny a druhý z "áčka" se třetím v Helsinkách, další dvě čtvrtfinále se budou hrát systémem B1-B4 a B2-B3 ve Stockholmu.

Od semifinále se budou všechny zápasy už hrát jen v Helsinkách a semifinalisté z finské skupiny nastoupí proti postupujícím ze švédské části turnaje.

Změny nastaly i v systému nižších divizí. Tam bude pole účastníků rozděleno také na dvě skupiny, ale postoupit mezi elitní šestnáctku bude možné jen ze skupiny A, do níž budou zařazeny týmy na 17. až 22. příčce světového pořadí. Vítěz skupiny B, určené zemím na 23. až 28. místě, si vybojuje postup do "áčka".

Rozdělení do skupin hokejového MS 2012: Skupina A (Helsinky): Finsko, Kanada, USA, Švýcarsko, Slovensko, Bělorusko, Francie, Kazachstán.Skupina B (Stockholm) Rusko, Švédsko, Česko, Německo, Norsko, Lotyšsko, Dánsko, Itálie.Hrací systém čtvrtfinále: A1 - A4, A2 - A3, B1 - B4, B2 - B3 Hrací systém semifinále: vítěz A1/A4 - vítěz B2/B3 a vítěz B1/B4 - vítěz A2/A3

Skupiny nižších divizí:
Divize I:
Skupina A (Lublaň, Slovinsko; 15.-21. dubna): Rakousko, Slovinsko, Maďarsko, Velká Británie, Japonsko, Ukrajina.
Skupina B (Krynica, Polsko; 15.-21. dubna): Korea, Polsko, Nizozemsko, Litva, Rumunsko, Austrálie.
Divize II:
Skupina A (Reykjavík, Island; 12.-18. dubna): Španělsko, Estonsko, Chorvatsko, Nový Zéland, Srbsko, Island.
Skupina B (Sofia, Bulharsko; 2.-8. dubna 2012): Belgie, Čína, Mexiko, Bulharsko, Izrael, JAR.
Divize III (Erzurum, Turecko; 15.-21. dubna): KLDR, Irsko, Turecko, Lucembursko, Řecko, Mongolsko.

Reklama

Související témata: