Hlavní obsah

Poslední selhání Rusové neřeší. Už před Čechy myslí na semifinále s Kanadou

PRAHA

Češi jsou jen další nutnou překážkou při cestě za obhajobou titulu. Tak vidí nadcházející čtvrtfinále mistrovství světa do 20 let hokejisté Ruska. Stále ještě úřadující šampióni sice v posledním zápase zaváhali se Švédskem, ale o to víc se nyní koncentrují na utkání s českou reprezentací hrané v kanadském Calgary v noci na úterý středoevropského času.

Foto: Mike Sturk, Reuters

Mladí hokejisté Ruska oslavují další gól. Uprostřed kapitán Kuzněcov

Článek

Ruský trenér Valerij Bragin má sice z kádru posledních šampiónů k dispozici pouze jednoho hráče, zato ovšem toho nejlepšího. Jevgenij Kuzněcov před rokem zařídil obrat sborné ve finále s Kanadou a září i na letošním turnaji. Na vyřízení Lotyšů v základní skupině 14:0 se dokonce podílel třemi góly a šesti přihrávkami.

Výkony na posledním šampionátu Kuzněcova vynesly do All-star týmu turnaje a zřejmě v něm kapitán Rusů nebude chybět ani letos. Prozatím je s devíti kanadskými body na čele produktivity MS společně se spoluhráčem Gusevem a Kanaďanem Stonem.

Rusové zatím na turnaji vyřídili Švýcary, Slováky a Lotyše, ovšem v závěrečném utkání skupiny zaváhali se Švédy. Ačkoliv vedli už 3:0, nakonec prohráli 3:4 v prodloužení a připravili se o přímý postup do semifinále. "Nic strašného se nestalo. Loni jsme také hráli čtvrtfinále a nakonec celý turnaj vyhráli," připomíná útočník Daniil Apalkov.

Kapitán Kuzněcov si přitom postěžoval na výkony rozhodčích. "Zápas jsme si prohráli sami, ale když nabereme tresty za celkem 30 minut, tak těžko můžeme vyhrát. Ani nevím, kdo naše utkání řídil, ale pískal jen na jednu stranu," zlobil se. Faktem je, že od druhé třetiny, kdy vedli 3:0, byli Rusové na trestné lavici sedmkrát, zatímco Švédové jednou.

Konečně zase skvělý gólman

Tenhle zápas už ale Rusové pustili z hlavy, teď se soustředí na čtvrtfinále s českým týmem. "Češi mají skvělého brankáře a nehrají špatně v obraně. Jejich hra je lépe organizovaná než tomu bylo v předchozích letech," myslí si ruský kouč Bragin. "Musíme jejich brankáře pořádně zaměstnat, pořád by se měl někdo motat kolem brankoviště," prozradil něco ze své taktiky.

Ovšem i Rusové se po letech mohou spoléhat na opravdu kvalitního brankáře. Sedmnáctiletý Andrej Vasilevskij, který se před necelým rokem představil v Liberci na olympijském festivalu mládeže, už dvakrát vychytal nulu. V prvním zápase na šampionátu Švýcaři dokonce Rusy přestřílelli 40:30, ale on za svá záda nepustil jedinou střelu.

Ruský brankář Andrej Vasilevskijfoto: ČTK/AP

"Je to nejlepší brankář turnaje. Jsem moc rád, že ho máme v týmu," chválí jej Kuzněcov. V All-star týmu MS měli Rusové gólmana naposledy v roce 1994.

Že by mohli s českým týmem zaváhat, si Rusové vůbec nepřipouštějí. "Slyšeli jsme, že se na nás pečlivě připravují a věří si, to nás ale jen víc motivuje," říká Alpakov a potvrzuje, že ruští mladíci naopak předčasně s klidem hovoří o semifinále proti Kanadě. "Máme sice o den volna méně než Kanaďané, ale to může být pro nás plus. Máme raději, když jsme v herním zápřahu," vykládal útočník Ivan Tělegin.

Reklama

Související témata: