Hlavní obsah

Pořadatel letošního MS v hokeji? Fasel přišel se zásadní změnou, kterou prosazuje

Ještě minulý týden, kdy Rada Mezinárodní hokejové federace IIHF odebrala spolupořadatelství letošního mistrovství světa Bělorusku, se zdálo, že existují jen tři varianty, kde se šampionát na přelomu května a června uskuteční. Buď pouze v Rize, která měla původně turnaj hostit s Minskem, nebo se lotyšská metropole o konání podělí s Bratislavou, či Dánskem. Jenže situace se rychle mění. Nyní to vypadá, že se šampionát uskuteční jen v jedné zemi.

Foto: Profimedia.cz

Prezident IIHF René Fasel.

Článek

„Potřebujeme trochu víc času, abychom poznali všechny detaily a technické problémy. Musíme získat víc informací, proto jsme zatím nemohli rozhodnout o místě konání letošního mistrovství světa," řekl v pondělí večer prezident IIHF René Fasel pro ruskou agenturu RIA Novosti.

Rada IIHF, která má čtrnáct členů a jedním z nich je i Fasel, bude v diskuzi o pořadateli MS 2021 pokračovat i v dalších dnech. Původně měla konečný verdikt oznámit v pondělí, nebo úterý. To se nestane. Podle Fasela by rozhodnutí mohlo padnout už příští týden, možná hned v pondělí.

Podle zákulisních zpráv je Fasel tou osobou, která přesvědčuje ostatní o správnosti uspořádání turnaje na jednom místě. „Chceme, aby se mistrovství světa s přihlédnutím ke koronavirové situaci konalo na jednom místě, kde by hrálo všech šestnáct týmů," přiznává šéf IIHF.

Chce tak předejít zbytečnému cestování, namísto toho by hráči a členové všech realizačních týmů byli uzavřeni v „bublině" na jednom místě.

„Fasel vyjádřil svůj názor na jednu zemi, ale rozhodnutí bude mít Rada IIHF. Každý její člen může mít svůj vlastní názor," prohlásil jeden z členů Rady IIHF Vladislav Treťjak.

Z logiky věci by se nabízelo, že pokud se má šampionát uskutečnit na jednom místě, tak v Lotyšsku, kterému bylo spolupořadatelství přiděleno už v roce 2017. Jenže po stopce pro Minsk to tak jisté není.

„V tuhle chvíli má šanci Dánsko, Lotyšsko i Slovensko," pokyvuje Fasel hlavou.

Největším záporem lotyšské varianty je nutnost vybudovat druhý, byť provizorní stadion. Což pochopitelně bude stát nemalé finance z rozpočtu IIHF, která se po odebrání turnaje Minsku zavázala veškerou organizaci turnaje uhradit ze svých prostředků. I přesto lotyšská vláda před pár dny vydala stanovisko, že má zájem celý turnaj uspořádat.

Jenže v průběhu úterka přišel lotyšský portál sportacentrs.com s informací, že Fasel výrazně prosazuje variantu uspořádat celé MS v Bratislavě. Ta naposledy hostila šampionát před dvěma lety s Košicemi a Slováci vše zvládli na jedničku.

Ve srovnání s Dánskem (mluví se o Herningu), které MS pořádalo v roce 2018, by navíc přidělení turnaje Slovensku vyšlo IIHF mnohem laciněji.

Jak tedy nakonec vše dopadne? Jasno by mělo být zkraje příštího týdne.

Reklama