Hlavní obsah

Hokejisty překvapila dopingová kontrola. Červenka kvůli ní ani nestihl trénink

Pardubice

O pořádný šrumec se v pátek dopoledne v Pardubicích postarali dopingoví komisaři, kteří přijeli zkontrolovat hokejové reprezentanty. Vybrali si čtyři hráče, z nichž nejdéle trvalo odevzdání vzorku Romanu Červenkovi, takže nakonec ani nestihl trénink.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Roman Červenka měl se vzorkem v Pardubicích problém.

Článek

„Odevzdali jsme několik ampulek krve i vzorek moči, což u mě ale zrovna na povel nešlo. Musel jsem proto něco vypít a pivo si po snídani zrovna nedám, takže jsem do sebe lil čistou vodu," vyprávěl Červenka, jehož procedura se nakonec protáhla přes dvě hodiny.

Komisaři dorazili za mužstvem už na hotel, ale zrovna v okamžiku, kdy reprezentanti odjížděli na trénink. „Bylo to docela překvapení po ránu, ale pravidla jsou taková, že musíme být k dispozici kdykoli," líčil Červenka. Dalšími kontrolovanými byli Michal Barinka, Lukáš Krajíček a Petr Vrána. „Páni dopingáři, nenarušujte mi trénink," zlobil se nejprve na chodbě trenér národního týmu Alois Hadamczik.

Hodinu a půl před začátkem tréninku se pak vytipovaní hráči začali postupně dostavovat k odběrům, které musí proběhnout za osobní asistence komisaře. Červenka šel na řadu poslední. „Když jsem konečně odevzdal všechno, co jsem měl, tak trénink už prakticky končil, už bych se ani nestihl obléct, natož jít na led," přiblížil Červenka.

„Přitom když si ty kluky vybrali, tak mě slibovali, že všichni trénink stihnou. Jenže celá procedura se protáhla," přiblížil Hadamczik a posléze už klidněji vysvětloval. „S dopingovou kontrolu nemám problém, je to běžná věc patřící ke sportování. Mrzí mě, že její průběh ovlivnil podobu tréninku, ale co už s tím naděláme," krčil rameny kouč.

Kvůli speciálnímu požadavku Světové antidopingové agentury (WADA) musel Červenka podstoupit širší testy. Nejspíš i proto, že naposledy hrál NHL za Calgary. „Bylo to asi kvůli tomu. Současné hráče NHL mohou testovat až po zařazení na longlist (širší olympijská nominace) od 1. října, ale jeho mohli vzít hned," tvrdil generální manažer národního týmu Jan Černý, zaskakující za Slavomíra Lenera, který si při pádu z kola zlomil klíční kost i žebra.

Reklama