Hlavní obsah

Stříbrná paráda hokejové osmnáctky? Silný ročník potvrdil správnou cestu

Praha

Předvedli hokejisté na MS do 18 let ve Finsku ojedinělý stříbrný úlet, nebo se fanoušci v dalších letech můžou těšit na medailové bitvy českých mladíků v hojnějším počtu? Fakta i názory zainteresovaných odborníků se kloní spíše k té optimističtější variantě.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Lukáš Vopelka (vlevo) před americkým brankářem Alexanderem Nedeljkovicem, kterému ve finále MS pomohli Jack Dougherty a Brandon Fortunato.

Článek

Přílet české reprezentace do 18 let

Od roku 2001 se osmnáctka ani dvacítka do finále mistrovství světa nedostala, mladší z kategorií potkal ve Finsku v roce 2007 dokonce sestup. Teď si ze stejné země veze parta kolem kouče Jakuba Petra stříbrné medaile.

Mládež jde nahoru

„Nesmíme z toho být na hrušce, že je teď všechno v pořádku, ale jsem přesvědčený, že mládežnický hokej jde nahoru, když se podíváte na výsledky všech kategorií,“ říká Petr, jenž měl k dispozici silnou generaci ročníku narození 1996. Ale v týmu bylo šest hokejistů o rok mladších, kteří můžou své zkušenosti využít i příští rok.

Po příchodu Slavomíra Lenera do funkce svazového šéftrenéra před čtyřmi lety se nastartovaly některé změny, které měly za cíl zastavit propad mládežnického hokeje.

„Jsem přesvědčený, že i tohle stříbro je výsledkem práce, kterou jsme nastoupili. Počínaje objemem financí do mládeže, přes zvýšení počtu a kvality zápasů po reprezentační smlouvy, které tihle kluci jako první měli,“ připomíná svazový předseda Tomáš Král kontrakty, jejichž účelem bylo zamezit odchodu hráčů do zámoří na úkor reprezentace na MS do 18 let.

Od debaklů k vítězstvím

Ze stříbrného výběru působí Karabáček v Kanadě a trio Vrána, Pastrňák, Vopelka ve Švédsku. Zbytek jsou hráči z českých týmů. „Patnáct z nich prošlo akademiemi a díky novým pravidlům u extraligy si přičuchli i k dospělému hokeji a trénují s áčkem,“ připomíná Král.

Podle Lenera byla cesta ke skalpům Finska, Ruska či Kanady na šampionátu zpočátku trnitá. „Vím, jak se ti kluci za poslední tři roky zvedli. Když začínali, Rusové nám to nandávali 8:0 a až ten poslední rok s nimi držíme krok,“ říká šéftrenér.

„Když jsem přišel na svaz, mým cílem bylo zastavit propad, protože pád hrozil i dvacítce. Dalším krokem bylo ustálit ty týmy v elitní šestce, což se teď u dvacítky poslední tři roky daří. A když se v ní usadíme, pak můžeme občas ulítnout k medaili,“ věří Lener.

Vyvíjí se výchova mladých českých hokejistů směrem k lepšímu?
Ano
86,9 %
Ne
13,1 %
Celkem hlasovalo 1815 čtenářů.

Reklama