Hlavní obsah

Nejradši bych hokej i na Štědrý den, směje se mi žena. Ale vyhraje Popelka, říká Růžička

Jan ŠkvorSport.cz

Těší se, jak alespoň na chvilku přestane myslet na hokej a bude jenom relaxovat. Pro kouče české reprezentace Vladimíra Růžičku jsou vánoční svátky tím nejkrásnější obdobím v roce a vychutnat si je hodlá i letos. Byť jeho žena Eva příliš nevěří, že by na Štědrý den alespoň na chvíli nepřepnul v televizi na hokej.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a asistent Ondřej Weissmann během utkání se Švédskem.

Článek

„Manželka mi říká, že od hokeje nedokážu vypnout ani na Štědrý den, že bych si nejradši našel jakýkoliv zápas, na který bych se mohl koukat," rozesměje se Růžička a je na něm vidět, že jeho žena není daleko od pravdy. Když ale půjde v televizi některá z jeho oblíbených pohádek, jakýkoliv hokej nebude mít nárok.

„Pohádky mě totiž baví a k Vánocům jednoznačně patří," říká jednapadesátiletý trenér. A když má vybrat, která se mu nikdy neomrzí, neváhá s odpovědí ani chvilinku. „To je přece jasný, Popelka!" nenechá si ani letos ujít pohádku s Libuší Šafránkovou v hlavní roli.

Ozdobený vánoční stromeček stojí u Růžičků doma každoročně již dva týdny před Štědrým dnem, ve sváteční den už finišují poslední přípravy. „Dopoledne se jdeme podívat na Staromák na strom a vánoční trhy, odpoledne už zůstáváme doma," přibližuje Růžička.

Mlsám cukroví a pak mám problémy se zuby a váhou

Vezme si k sobě domů tchýni, která žije sama, během dne přijde i syn Vláďa s přítelkyní. „Jsem rád, že budeme pár dní pohromadě. Zavzpomínáme, jak každý prožíval Vánoce, když byl malý. Právě pro děti jsou to nejhezčí svátky, tak ty moje budou muset zapracovat, abych už měl nějaké vnouče," rozesměje se reprezentační kouč.

Na štědrovečerní tabuli nemůže chybět česká klasika. „Bramborový salát, kapr a rybí polévka. A samozřejmě je všude cukroví napečené od manželky, jíž to nechávám na starost," popisuje Růžička a přiznává, že právě on se největší měrou stará o jeho spotřebu.

„Pořád mlsám a ujídám. Jenže pak mám problémy se zuby a váhou. Vždycky přiberu minimálně dvě kila, takže je dobře, že 29. prosince odlétám na inspekční cestu do zámoří. Na Nový rok tak už budou sladkosti mimo můj dosah," směje se olympijský šampión z Nagana a trojnásobný mistr světa (jednou jako hráč, dvakrát jako trenér).

„Pro naši rodinu jsou Vánoce jednoznačně největším svátkem a dost je taky prožíváme. Tohle období milujeme, přeci jenom je výjimečné," uzavírá Růžička.

Reklama