Hlavní obsah

Růžička do KHL? Nejsem naivní, říká Král směrem k reprezentaci, byť ho kouč nabádá ke klidu

Praha

Za žádnou cenu se nechtěl dočkat situace, že by hokejová reprezentace byla pár dní po skončení mistrovství světa bez trenéra. Vladimír Růžička totiž už dříve přiznal, že pakliže s národním týmem nezíská na domácím šampionátu některou z medailí, tým nejspíš opustí. Prezident hokejového svazu Tomáš Král proto přispěchal s prodloužením Růžičkova kontraktu až do MS 2016 a dokonce kývl na podmínku, že jednapadesátiletý trenér smí v příštím ročníku souběžně s reprezentací působit i na klubové úrovni.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vlevo) a prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

„Bylo to celkem logické, protože nemůžeme čekat s vybíráním trenéra národního týmu na konec května. To už bychom asi neměli z koho vybírat. Chtěli jsme to vyřešit teď, Vláďa byl na prvním místě. Pokud by nabídku nepřijal nebo by trval na tom, že se musí čekat do května, oslovili bychom někoho jiného. Ale s Vláďou jsme se chtěli dohodnout. Jednak si myslím, že výběr trenérů pro takto těžkou, zodpovědnou a náročnou práci není tak široký, ale hlavně Vláďa je trenér, který je schopen s týmem dosáhnout úspěchu a je vyzkoušený," prohlásil Král na pondělní tiskové konferenci.

Růžička už během své předchozí štace u národního týmu, který dovedl ke dvěma titulům mistrů světa, působil i jako trenér ve Slavii. Po šampionátu 2010 až do konce současné sezóny platilo, že se hlavní trenér (Alois Hadamczik a po něm Růžička) věnoval výhradně reprezentaci. Výjimkou byl jen loňský rok, kdy Růžička po nástupu místo Hadamczika vedl ještě v předkole play off sešívané.

„Vláďa je typ trenéra, který tvrdí, že nemůže dělat jen národní tým, že je to pro něj málo, že potřebuje kontakt s hokejem. Hodně jsme o tom přemýšleli. On se zavázal dodržet podmínky smlouvy a teď je to na klubech, které ho eventuálně budou oslovovat. Klub prostě musí respektovat a akceptovat jeho reprezentační povinnosti. Pokud by se trenérovy povinnosti křížily, klub ho prostě musí uvolnit," vyhlašuje svazový šéf.

Trénovat v KHL by prý komplikací nebylo

Růžička momentálně působí jako poradce v prvoligovém Chomutově, který usiluje o návrat do tuzemské elitní soutěže. Už delší dobu se v souvislosti se jménem současného kouče české reprezentace spekuluje o Kontinentální lize. A zejména o Avangardu Omsk.

Ani v případném Růžičkově přesunu do KHL Král problém nevidí Nebo ho spíš nechce vidět. „I o této variantě jsme se spolu bavili. Vláďa mi potvrdil, že by to závažná komplikace nebyla, že i na tuhle variantu je připravený. Kdyby mi řekl, že bude hrát s Omskem nebo Novokuzněckem týden play off, tak bychom smlouvu neuzavřeli," říká Král.

„Uvidíme, jak mu jeho potenciální klubový zaměstnavatel vyjde vstříc. Taky nejsem naivní, jsem na to zvědavý. Kdyby se vydal směrem na východ, uvidíme, jak budou reagovat kolegové, u kterých nějaké slovo a podání ruky až tolik neznamená," přiznává přeci jenom Král, že určité komplikace mohou nastat.

A sám si uvědomuje, že pakliže skončí květnový domácí šampionát fiaskem, mohl by svaz řešit trenérskou otázku znova. I přestože by měl Růžička ještě rok platný kontrakt. „Myslím, že jsem racionální a nejsem příznivcem podléhání nějakým tlakům. Pokud by ale mistrovství dopadlo nějak katastrofálně, tak předpokládám, že by mezi trenéry proběhla na toto téma diskuze. Tak je tomu vždycky. Samozřejmě si tu situaci nepřeju, ale i Vláďa by v tom případě odchod jistě sám řešil. Ale to jsou jen spekulace. Pokud všechno bude fungovat, nevidím důvod, aby nebyl u národního týmu třeba tři roky. Pokud bude mít zájem," uzavírá Král."

Je správné, aby trenér hokejové reprezentace mohl trénovat i v klubu?
Ano
86 %
Ne
14 %
Celkem hlasovalo 4555 čtenářů.

Reklama

Související témata: