Hlavní obsah

Naváže osmnáctka na loňskou senzaci? Hlavně mít pokoru, apeluje trenér Petr

Na loňském světovém šampionátu vybojovala senzační stříbrné medaile, čímž se hokejová reprezentace do osmnácti let postarala v této kategorii o nejlepší české umístění v historii. Medailové ambice má tým, který znovu vede úspěšný trenér Jakub Petr, i před letošním mistrovstvím světa, které se od 16. do 26. dubna uskuteční ve švýcarském Zugu a Lucernu.

Foto: Aleš Krecl

Trenér hokejové osmnáctky Jakub Petr.

Článek

„Bylo by špatné říkat, že nejedeme hrát o medaile. Jinak tomu ani nemůže být. Ale tím nejhlavnějším je, aby tým charakterizovala pokora a respekt k soupeřům. Hrdost hrát za svou vlast a bojovnost v zápasech je přeci samozřejmost," prohlásil na středeční tiskové konferenci kouč Petr.

V jeho širší nominaci zatím figuruje 27 hráčů, z toho tři brankáři. Během posledního přípravného kempu v Rokycanech, který skončí v neděli, plánuje Petr vyškrtnout dva obránce a stejný počet útočníků. Situaci mu ale komplikuje fakt, že Filip Chlapík s Tomášem Šoustalem postoupili se svými kluby do druhého kola play off v zámořských Canadian Hockey League.

„Samozřejmě víme, že existují svazové smlouvy, které hráče zavazují k připojení se k reprezentaci pro mistrovství světa. Pořád doufáme v jejich příjezd, ale je otázka, jestli budeme čekat dál. Jasno budeme mít okolo 16. nebo 17. dubna," přibližuje Petr, který se neubránil srovnání současného kádru s tím, který loni ve Finsku s Pastrňákem nebo Jakubem Vránou v sestavě získal stříbro.

Zacha nejzkušenějším hráčem

„Největší rozdíl vidím v tom, že zatímco loni jsme byli takřka celou sezónu kromě Karabáčka pohromadě, teď nám má těsně před mistrovsvím přijet šest hráčů z kanadských juniorek," má Petr na mysli obránce Zbořila s Krenželokem a útočníky Stránského, Šoustala, Chlapíka a Zachu.

Posledně jmenovaný je nejzkušenějším hráčem výběru. Na mistrovství světa osmnáctiletých jede už potřetí, loni startoval i na MS dvacítek. To platí i o brankáři Vladařovi a útočnících Špačkovi s Davidem Kašem. Všichni navíc okusili loňský šampionát osmnáctek, stejně jako obránce Zbořil a útočník Chlapík.

„Herně jsme na tom srovnatelně s loňskem, možná jsme ještě lepší. Tihle kluci mají budoucnost i v reprezentační dvacítce, musejí to ale potvrzovat každý den. Každopádně během mistrovství projde zkouškou týmový duch, který nás loni tolik charakterizoval. Hranice mezi čtvrtfinále a dalšími souboji je totiž velice tenká. Tak, jak můžeme s každým soupeřem vyhrát, tak můžeme s každým i prohrát," uvědomuje si Petr.

Osmnáctka vstoupí do mistrovství světa 16. dubna zápasem s Finy, v základní skupině v Zugu ji pak postupně čekají ještě Lotyši, Kanaďané a Švýcaři.

Širší nominace reprezentační osmnáctky pro MS
Brankáři:
Jan Růžička (Mladá Boleslav)
Aleš Stezka (Liberec)
Daniel Vladař (Kladno)
Obránci:
Filip Hronek (Hradec Králové)
Jakub Zbořil (Saint John/QMJHL)
Lukáš Kaňák (Plzeň)
Petr Kalina (Sparta)
Martin Weinhold (Karlovy Vary)
Vojtěch Budík (Pardubice)
Daniel Krenželok (Val-d´Or/QMJHL)
Marian Adámek (Třinec)
Libor Hájek (Brno)
Útočníci:
Michael Špaček (Pardubice)
Filip Suchý (Plzeň)
Jan Dufek (Brno)
Martin Svoboda (Sparta)
Lukáš Jašek (Třinec)
Šimon Stránský (Prince Albert/WHL)
Aleš Furch (Slavia)
Radek Koblížek (Oulu/Finsko)
David Kaše (Chomutov)
Lukáš Anděl (Jihlava)
Tomáš Šoustal (Kelowna/WHL)
Filip Chlapík (Charlottetown/QMJHL)
Pavel Zacha (Sarnia/OHL)
Ondřej Procházka (Sparta)
Filip Dvořák (Brno)
Získají Češi na hokejovém MS hráčů do 18 let ve Švýcarsku medaili?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 760 čtenářů.

Reklama