Hlavní obsah

Ručinský doufá v uzdravení marodů a věří v soudržnou partu

Martin KézrPrávo

I když se dva čeští útočníci pro Světový pohár teprve zotavují z dubnových operací, generální manažer národního týmu Martin Ručinský je přesvědčený, že David Krejčí i Vladimír Sobotka budou fit do 4. září, kdy začne příprava na turnaj.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Generální manažer hokejové reprezentace pro SP Martin Ručinský.

Článek

Krejčí se v zámoří podrobil operaci levé kyčle a Sobotka musel řešit doma operačním zákrokem svůj problém se zády. „Jsme pravidelně v kontaktu a věřím, že oba turnaj stihnou," říká Ručinský „S Krejčím jsem mluvil naposledy ve čtvrtek a rehabilitace probíhá podle plánu s ohledem na to, že je pět týdnů od operace. Já měl v minulosti stejný zdravotní problém a po třech měsících jsem byl už v plné zátěži," dodává generální manažer.

„Doufám, že to všechno klapne a budu v pohodě, ale zatím jsem opatrný. Ještě je brzy, zatím nemůžu ani cvičit," vzkazuje Krejčí ze zámoří. U Sobotky vypadá situace přece jen lépe. „Hráč i lékař, který ho operoval, jsou optimisty," míní Ručinský, jenž se připravuje i na variantu, že o Krejčího startu bude muset vyjednávat s Bostonem. „Když by to mělo být na hraně a doktoři před delší rekonvalescencí varují, budeme se muset s klubem bavit. Než se hráč zapojí do Světového poháru, je tam totiž nutnost lékařské prohlídky," přibližuje.

Změna v nominaci se může v případě zdravotní indispozice vybraných hráčů provést až do 16. září, tedy den před startem SP. „Musí jít ale o úřední rozhodnutí s lékařským razítkem," vysvětluje Ručinský. Kvůli zranění už přišel o nominaci Andrej Nestrašil, který si koncem února zlomil obratel. „Kdyby byl zdravý, tak by na Světový pohár určitě jel. Na tom jménu se shodli všichni. Hráč ale sám soudně řekl, že nemůže zaručit, že bude do září v pořádku," prozrazuje Ručinský, jenž se podílel na skládání mužstva s koučem Jandačem, jeho asistenty Prospalem, Kalousem a Špačkem i skautem Fischerem.

Na jménech se shodli

„Každý jsme dali nějaký návrh sestavy, na spoustě jmen panovala shoda. Pokud nebyla, tak se probíralo, jak může být ten který hráč týmu prospěšný, ale na nějaké silové argumenty nebo snad hlasování nedošlo. Poslední slovo měl prostě Jandač," líčí Ručinský, jenž by si přál, aby tým pro SP měl stejnou soudržnost jako reprezentace při moskevském MS.

„Bude hodně záležet na tom, jakou si kluci udělají partu, jakého bude mít tým ducha. Byl bych rád, kdyby to bylo něco podobného jako teď na mistrovství světa a byli tam ochota obětovat se jeden za druhého," míní Ručinský a stmelení mužstva označuje za klíčové.

„Za vlastní hráčské zkušenosti mohu říct, že i když jsme kolikrát neměli nejlepší tým, tak ta parta a soudružnost mezi hráči, ochota šlápnout jeden za druhého, nás většinou vynesla do medailových pozic. Snažili jsme se, aby v týmu byla určitá chemie, aby si kluci na ledě vyhovovali," říká pětačtyřicetiletý bývalý vynikající útočník.

Chybí nový Židlický

Ručinský odehrál v NHL včetně play off téměř tisíc zápasů za devět týmů, dobře proto ví, jaký je rozdíl hrát za užším zámořském kluzišti a větším v Evropě. „Chtěli jsme, aby v nominaci byli hráči, kteří hrají NHL nebo tam hráli a jsou na to zvyklí. Je to úplně jiný hokej, je tam daleko více kontaktů a není ani čas na adaptaci," tvrdí s tím, že tato skutečnost pomohla k nominaci debutantovi Dmitriji Jaškinovi. „Je to hráč, který je na úzké kluziště stavěný. Je silný, šikovný na puku a kolem branky," oceňuje Ručinský.

„Jsme hodně silní na postu gólmana, dobrý mix se mi zdá v útoku, ale trochu nás může tlačit bota v obraně. Přece jen českých beků, kteří by obstáli v NHL, není teď moc," míní Ručinský a trochu lituje, že schází kreativní pilíř typu Židlický. „Bavil jsem se i s ním, ale řekl, že sám neví, co se bude dít a jestli ještě vůbec bude hrát hokej," tvrdí nový generální manažer.

Reklama

Související témata: