Hlavní obsah

Poslední rozhovor na české půdě. Prospal nemohl mluvit, prozradit více. Ale bavil se

Praha

Byl posledním českým trenérem, který před odletem na Světový pohár doma promluvil. Václav Prospal se opřel o zeď chodby O2 areny a čekal na otázky ohledně národního hokejového týmu. Reakce na sobotní zápas s Ruskem, vyhlídky na sestavu budoucí. Byla neděle dopoledne. Věděl, že to přijde, že nebude moci některé věci prozradit. „Proto mě sem poslali, aby tady ze mě udělali takového voříška. Na tohle bych ještě nechtěl odpovídat, nezlobte se,“ smál se po čtvrté otázce, kde nemohl říci více.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Václav Prospal během tréninku české hokejové reprezentace v O2 aréně v Praze.

Článek

V neděli odpoledne odletěl národní tým speciálem z NHL z Prahy do Pittsburghu, kde ho čeká poslední přípravné utkání před Světovým pohárem. Středa a Výběr severní Ameriky do 23 let. „Časový posun je šest hodin, je to dlouhý let. Podle regulí musí dostat hráči jeden den volno, v pondělí žádný trénink nebude, proto jsme se šli vyjezdit v neděli po sobotním zápase než nastoupíme do letadla," odpovídal bývalý hráč NHL, který zná přelety mezi zápasy.

"Každý hráč se se změnou a dlouhým letem vypořádává jinak, ale ti kluci jsou zkušení, 95% jich tam lítá, vědí, kdy se mají vyspat a co a jak, aby se dokázali dobře připravit," byl ještě Prospal hovorný.

První náznaky úsměvu, že žádaná odpověď nepřijde, se objevila při pozici Milana Michálka v prvním útoku pro turnaj v Torontu. „Milan předvedl velmi dobrý výkon v obou zápasech. Myslím, že v tomhle směru Pepovi (trenér Josef Jandač) trochu hlavu pomotal."

Pak to přišlo, smršť, která měla stejnou odezvu.

Jaký je stav Vladimíra Sobotky?

Důležitý je, co řekli doktoři. Věříme, že bude moct ve středu nastoupit.

Co řekli doktoři?

To nemůžu, je zraněný v horní části těla.

Kde by měl mít místo v sestavě Roman Červenka?

No, to se uvidí. Vím to, ale zrovna teď se s vámi o to nechci podělit.

Kdo bude chytat ve středu, bude poté jedničkou pro Světový pohár?

To je vlastně to samé. Všechno nosíme v hlavách, ale konečný rozhodnutí má Pepa. Až přijde čas, tak se to určitě dozvíte.

Brankáři to už ví?

Já si myslím, že tuší.

Takže ten ze středeční generálky, půjde na Kanadu?

Vy mě dostáváte do situace. Já vím, je to vaše práce. Proto mě sem poslali, aby tady ze mě udělali takového voříška. Na tohle bych ještě nechtěl odpovídat, nezlobte se," stále se usmíval dobře naladěný Prospal.

Rodák z Českých Budějovic je jedním z asistentů národního mužstva. Po dvou přípravách s Ruskem čeká český tým střet s mladíky do 23 let, kteří už mají své důležité role v mužstvech NHL. „To bude jiný hokej, v jiné rychlosti. Pro mě to je černý kůň turnaje," dodal Prospal a byl vysvobozen z dalších dotěrných otázek ohledně sestavy. Další přijdou až na Světovém poháru v zámoří, kam dnes tým přiletěl.

Reklama

Související témata: