Hlavní obsah

Pro přípravu na MS má český tým už jistých devět posil z NHL

KRAVAŘE

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik má po pondělní porážce Atlanty definitivní jistotu, z kterých klubů může vybírat hráče pro květnové mistrovství světa v Lotyšsku. Ze čtrnáctky, které v úterý skončí sezóna, vykrystalizovalo už devět posil, které budou v Rize pro Českou republiku obhajovat zlato z Vídně či bojovat o konečnou nominaci v závěrečné přípravě.

Článek

U dalších hráčů komplikují případný start zdravotní problémy.

Reprezentační kouč má přislíbenou účast obránců Tomáše Kaberleho z Toronta, Radka Martínka z New Yorku Islanders, Martina Škouly z Minnesoty, Rostislava Klesly z Columbusu, o šanci se poperou Lukáš Krajíček z Floridy a Zbyněk Michálek z Phoenixu.

V ofenzívě se těší již na jedenáctý světový šampionát pětinásobný mistr světa David Výborný, pozván do přípravy byl i jeho spoluhráč z Columbusu Jaroslav Balaštík a čerstvě Patrik Štefan, jehož Atlanta přišla o naději na play-off v noci na dnešek. "Mluvili jsme s ním. Bude hrát na Euro Hockey Tour," řekl Hadamczik novinářům po úterním tréninku české reprezentace v Kravařích.

Čajánka trápí záda

Nejistá je situace zatím u Petra Čajánka ze St. Louis, Rostislava Olesze z Floridy a Radima Vrbaty z Chicaga. "Čajánka trápí záda, Olesz má potíže s kolenem a Vrbata bere po nachlazení ještě antibiotika," popsal problémy uvažovaných akvizic Hadamczik.

Problémy s třísly měl i Klesla. Vážnější zdravotní komplikace má bek Jaroslav Modrý z Atlanty, kterému může ukončit sezonu natažený zadní stehenní sval. "Počkáme tři dny a uvidíme, jak to bude vážné," připojil kouč.

Mimo hru jsou už obránci Filip Kuba z Minnesoty a již delší dobu Jiří Šlégr z Bostonu. V širším hledáčku kouče národního týmu naopak ještě zůstává Josef Melichar z Pittsburghu, útočník Jan Hrdina z Columbusu osloven nebyl.

Play-off začne v pátek

Další posily z prestižní zámořské soutěže může českému týmu nabídnout první kolo play-off, které začne pro šestnáctku klubů v pátek. "Nelze dopředu předpokládat, kolik hráčů by mohlo být ještě k dispozici. Samozřejmě na hráče kvalit, jako je třeba Václav Prospal, bychom rádi počkali. Ale bude u nich záležet, jak se budou cítit a jakou budou mít chuť. Oproti loňsku se hraje náročná NHL a do toho byla olympiáda," uvedl Hadamczik.

Ve finální přípravě před mistrovstvím světa a na závěrečném dějství Euro Hockey Tour ve Stockholmu se tak otevře šance několika mladým hráčům z NHL, kteří budou bojovat o šanci. "Mladí mají možnost prokázat své kvality a přesvědčit nás, že do reprezentace patří. Mohou si udělat jméno pro budoucnost. Budou mít ale stejnou šanci jako ti, které máme k dispozici teď na soustředění v Kravařích," dodal kouč.

Některým hráčům, jako třeba obránci Michalu Barinkovi z Chicaga, Jakubu Klepišovi z Washingtonu a dalším, pokračuje ročník v zámoří na farmách v play off v nižší AHL.

Reklama