Hlavní obsah

Hokejová dvacítka věří v probuzení. Po debaklech v přípravě začíná MS s obhájci titulu

Marek BurkertPrávo

Skóre 0:17 ze třech přípravných zápasů nevěstí nic dobrého, ale čeští hokejisté, kteří se v zámoří chystají na juniorský šampionát do dvaceti let, ze svých cílů neslevují. Rádi by se probili mezi nejlepší čtyřku. Od pondělí se o to začnou pokoušet.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Brankář české hokejové dvacítky Daniel Vladař likviduje za pomoci Radka Koblížka akci Kanaďana Dillona Dubého v přátelském utkání v Ottawě.

Článek

Čekání je dlouhé, naposledy vyválčila česká dvacítka medaili v roce 2005 pod vedením Aloise Hadamczika. Tehdy k oporám bronzového týmu patřili Rostislav Olesz, Petr Vrána nebo Michael Frolík.

Současný kouč Jakub Petr rozhodně nebude mít při MS, které se koná v Montrealu a v Torontu, menší ambice. „Čtvrtfinále je povinnost. My i hráči ale svůj cíl samozřejmě máme. Všechno se odvíjí od účinkování v základní skupině. Nikdo nejede na mistrovství hrát jenom čtvrtfinále, ale o větších výzvách se můžeme bavit, až uvidíme, jestli má tým sílu," řekl Petr.

Kaše může hrát

Když v roce 2014 uhrál s národním týmem světové stříbro na šampionátu osmnáctiletých, bylo to považováno za naprostou senzaci. Dobrou zprávou nejen pro Petra je, že se dokázal dát do kupy tehdejší střelec vítězného gólu ze semifinále proti Kanadě David Kaše, který už odletěl za mužstvem.

Na začátku prosince přitom chomutovský útočník utrpěl vážné zranění v zápase s Hradcem Králové. „Skončil jsem vlastní vinou v brance a při tom jsem si natrhl plíci. Když se mi to stalo, tak jsem moc nevěřil, že bych si ještě v Kanadě mohl zahrát. V sobotu jsem ale dostal od lékařů zelenou," řekl podle hokej.cz Kaše.

Program českého týmu na MS:
PONDĚLÍ 26. PROSINCE
23.00 h Česko–Finsko
ÚTERÝ 27. PROSINCE
19.00 h Česko–Švýcarsko
ČTVRTEK 29. PROSINCE
19.00 h Česko–Dánsko
SOBOTA 31. PROSINCE
19.00 h Česko–Švédsko
Vyřazovací boje
PONDĚLÍ 2. LEDNA
19.00 h čtvrtfinále (Toronto)
21.30 h čtvrtfinále (Montreal)
23.30 h čtvrtfinále (Toronto)
ÚTERÝ 3. LEDNA
02.00 h čtvrtfinále (Montreal)
STŘEDA 4. LEDNA
21.00 h semifinále (Montreal)
ČTVRTEK 5. LEDNA
01.30 h semifinále (Montreal)
21.30 h o 3. místo (Montreal)
PÁTEK 6. LEDNA
02.00 h finále (Montreal)
Všechny zápasy českého týmu vysílá ČT Sport.

Trenér Petr zvolil přípravu kousek od Montrealu, kde Češi v aréně Bell Centre odehrají základní skupinu. Domů už ale musel poslat libereckého centra Lakatoše, který se zranil v první přípravě s Kanaďany (0:8). Středeční duel v Ottawě už dopadl o něco lépe, ale gól z českých hokejek přesto znovu nepadl. Stejné to bylo i v sobotu v Kingstonu proti USA. Po tomto střetnutí reprezentaci opustili obránce Libor Hájek a útočník Lukáš Anděl.

Mladé hvězdy táhnou

V základní skupině se český výběr od 26. prosince postupně utká s obhájci titulu Finy, Švýcarskem, Dánskem a Švédskem. „Například s Finy jsme hráli v přípravě čtyřikrát – dvakrát jsme vyhráli a dvakrát prohráli. Se Švédy jsme dvakrát prohráli v prodloužení. Vše hodně ovlivní, jestli zámořské kluby pustí hráče na mistrovství. Ale myslím si, že to bude celkově hodně vyrovnaný turnaj," tvrdil Petr.

V NHL, jejíž tón v posledních sezónách udávají mladé hvězdy, už nyní hraje klíčové party ve svých týmech řada hráčů, kteří by mohli na letošním juniorském MS startovat. Auston Matthews a Mitchell Marner z Toronta, Patrik Laine z Winnipegu, Matthew Tkachuk z Calgary nebo Ivan Provorov z Philadelphie.

Češi se stále ještě nevzdali šance, že by jejich kádr mohl doplnit útočník New Jersey Pavel Zacha. „Klidně si počkáme i do začátku turnaje," ujišťuje kouč Petr.

I tak ale bude k vidění spousta hokejistů, kteří už třeba v příští sezóně začnou zářit v NHL. Mezi ty nejsledovanější patří Kanaďané Pierre-Luc Dubois a Dylan Strome, Fin Olli Juolevi, Švéd ze slavné hokejové rodiny Alexander Nylander nebo ruské naděje Ilja Samsonov a Michail Sergačov. Zazáří i některý z Čechů?

Loni se Petrovi svěřenci dostali do čtvrtfinále ze třetího místa, když ve skupině sehráli s pozdějšími vítězi z Finska vynikající zápas s výsledkem 4:5. V play off ale i s Davidem Pastrňákem v sestavě schytali debakl 0:7 od Američanů. Teď je tu šance na reparát.

Zahrají si čeští hokejoví junioři na MS v Kanadě o medaile?
Ano
30,4 %
Ne
69,6 %
Celkem hlasovalo 4524 čtenářů.

Reklama

Související témata: