Hlavní obsah

Loterii Češi na MS prohráli, přesto stále bojují o první místo

Montreal/Praha

Vítězné překvapení nedokázali potvrdit. Čeští hokejisté do dvaceti let po výhře na mistrovství světa nad Finskem prohráli v prodloužení se Švýcarskem 3:4. Překvapení, zklamání? „Kdyby nám někdo před turnajem řekl, že po dvou utkáních budeme mít čtyři body, asi by to nebylo úplně k zahození. Samozřejmě, nejlepší by byla dvě vítězství. Nálada by se zvedla ještě víc,“ zhodnotil pro server hokej.cz úvod šampionátu trenér Jakub Petr.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Čeští hokejisté Michael Špaček (18) a Adam Musil (26) se tlačí před švýcarského gólmana Jorena Van Pottelberghea (30), jemuž pomáhá Livio Stadler (5).

Článek

Až v polovině utkání padl první gól, a to do české branky, od té doby Švýcaři vedli a soupeř jen dotahoval. A to i se štěstím, když sedmnáct sekund před koncem třetí dvacetiminutovky srovnal Filip Chlapík na 3:3. Radost a úleva, která se vytratila ale v nastaveném čase.

„Vyrovnávat na 3:3 je skvělé. Bohužel, hned po začátku prodloužení jsme inkasovali. Je to loterie, oni vypíchli puk z obranného pásma, odrazilo se to k jejich hráči. A Hischier dobře proměnil. Můžeme být rádi za ten jeden bod," byl realistou Chlapík.

"Skvělý pocit dát gól v prodloužení," rozplýval se švýcarský hrdina pro server iihf.com. „Je vždy příjemné vyhrát na úvod turnaje, dostanete hned lepší pocit do dalších zápasů," přidal se brankář Joren van Pottelberghe, který si připsal 36 zákroků. Češi ten pocit poznali den předtím, pak ale narazili za mužstvo Helvétského kříže.

Stále je ve hře první místo ve skupině

Proti Finům měli Češi jednoho vyloučeného hráče a trenér si pochvaloval disciplínu, proti Švýcarsku usedlo na trestnou lavici sedm hráčů. Možná své zapříčinila i únava. První dva zápasy šly rychle za sebou. Zahajovací duel skončil v sedm večer montrealského času, druhé utkání bylo v plánu od jedné odpoledne druhý den.

„Kluky bolely nohy, byli jsme unavení, ale měli jsme první třetinu na to, abychom se z toho dostali. Neodehráli jsme zápas špatně, všichni se snažili. Věřili jsme v naši sílu. Příště ale musíme být víc organizovaní," připustil Chlapík.

Ve čtvrtek se Petrův tým postaví Dánům, zatím je skupina A hodně vyrovnaná. „Jít do zápasu jen se třemi body by nebylo úplně příjemné. Ale to je věc, o které nechceme přemýšlet. Druhá se týká toho, že zisk z utkání se Švýcary nás drží ve hře o první místo ve skupině. Což je hodně důležité," dodal spokojený trenér.

Reklama

Související témata: